Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.V. [ Dan ]

25. 07. 2024. 15:21 >> 15:21
Čitaj mi:

na kraju 2023.

EPCG nema papire za imovinu vrijednu 26 miliona eura

Na kraju 2023. godine, EPCG je iskazala nekretnine, postrojenja i opreme u iznosu od 697,4 miliona eura, koja uključuju sredstva ukupne vrijednosti 26,2 miliona bez odgovarajuće dokumentacije o vlasništvu.

"Shodno tome, nijesmo bili u mogućnosti da utvrdimo da li bi određene korekcije bile neophodne u vezi sa stanjem navedenih sredstava na dan 31. decembra 2023. i 2022. godine, kao i povezanih pozicija u iskazu o ukupnom rezultatu, iskazu o promjenama na kapitalu i iskazu o tokovima gotovine za 2023. i 2022. godinu. Nismo prisustvovali popisu zaliha iskazanih u iznosu od 14,037 miliona na dan 31. decembra 2023. godine, s obzirom na to da je popis bio izvršen prije našeg imenovanja za revizora Društva. Zbog prirode računovodstvenih evidencija, nismo bili u mogućnosti da se drugim revizorskim postupcima uvjerimo u količine zaliha iskazane na dan bilansa stanja", navedeno je u izvještaju revizora.

Rukovodstvo EPCG, kako je navedeno, ulaže značajne napore u cilju približavanja potrebne dokumentacije o vlasništvu za sredstva čija je sadašnja vrijednost na dan 31. decembar 2023. godine 26,2 miliona eura, od čega zemljište i objekti koji su upisani na treća lica imaju vrijednost 19,7 miliona eura, objekti koji nijesu upisani u katastarske evidencije imaju vrijednost 2,4 miliona eura, a imovina koja nije upisana u katastar usljed nepostojanja katastra nepokretnosti ima vrijednost 4,1 milion eura.

U januaru 2023. godine Društvo je kupilo imovinu bivšeg industrijskog kompleksa Željezare Nikšić za ukupnu kupoprodajnu cijenu od 20.000.000 eura. Nakon toga, 31.12.2023. godine izvršena je procjena cjelokupne stečene imovine i njena procjenjena vrijednost na taj dan iznosi 50,659 miliona.

"Kako je računovodstvenim politikama Društva definisano da se investicione nekretnine naknadno evidentiraju po fer vrijednosti, razlika između kupoprodajne i procijenjene vrijednosti evidentirana je u bilansu uspjeha kao prihod", piše u izvještaju.

Revizorska kuća BDO je u izvještaju koji je usvojen na skupštini akcionara EPCG, skrenula pažnju na napomenu u kojoj je objelodanjena činjenica da je u skladu sa usvojenom računovodstvenom politikom EPCG na dan 31. decembar 2023. godine izvršila procjenu vrijednosti investicione nekretnine i da njena procjenjena vrijednost na taj dan iznosi 50,7 miliona eura.

"Procjenu je sprovedo kvalifikovani nezavisni procjenitelj Računovođa d.o.o. Podgorica. Naše mišljenje ne sadrži rezervu u vezi sa navednim pitanjem investicione nekretnine", naveli su iz BDO.

U odboru direktora EPCG su predsjednik: Milutin Đukanović i članovi Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније