Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

13. 07. 2024. 13:00 >> 12:37
3

MONTEPUT

Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura

Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

Monteput ove godine obilježava dvije godine funkcionisanja dionice autoputa od Smokovca do Mateševa.

U prethodnom periodu, Monteput je kroz organizovanje službi i nabavku opreme uspostavio funkcionalan sistem upravljanja i održavanja čiji je cilj obezbjeđivanje uslova za bezbjedno korišćenje autoputa.

Od 13. jula2022. do 13. jula 2023. auto-putem je prošlo 2,26 miliona vozila, dok je u periodu od 13. jula 2023. do danas prošlo 2,53 miliona.

"To predstavlja uvećanje intenziteta saobraćaja od 12 odsto. Prosječno, u prvoj godini autoputem je prošlo 6.200 vozila dnevno, dok je u drugoj godini dnevni prosjek veći i iznosi 6.930 vozila. Naplaćeni prihod u periodu od 13. jula 2022 do 13.jula 2023. iznosi 9.200.000 eura, dok je za period od 13. jula 2023. do 13. jula 2024. takođe veći i iznosi 10.200.000 eura", kazali su iz Monteputa.

Auto-put je ove godine dobio i upotrebnu dozvolu što podrazumijeva da nema tehničkih nedostataka koji utiču na sigurnost i funkcionalnost objekta.

"U toku probnog rada otklonjeni su uočeni nedostaci, a izvršena su funkcionalna ispitivanja od strane izvođača radova u saradnji sa nadzornim organom i investitorom" navod se u saopštenju.

Službe za građevinsko i elektro-mašinsko održavanje, kao i služba za nadzor i upravljanje saobraćaja, služba zaštite i spašavanja, te služba za naplatu putarine rade neprekidno 24 časa kako bi autoput bio funkcionalan i bezbjedan, kažu iz te kompanije.

"Pored zaposlenih, za kvalitetno održavanje infrastrukture, obezbjeđena je potreba mehanizacija koja uključuje 21 specijalizovano vozilo za održavanje. A, na raspolaganju je pet vatrogasnih vozila", kažu iz Monteputa.

U drugoj godini rada bilo je manje saobraćajnih nezgoda, kao i požara na automobilima, u odnosu na prethodnu godinu.

"Na autoputu su zabilježene 24 saobraćajne nezgode, u kojima je 9 osoba povrijeđeno, a jedna je izgubila život. Bilo je 18 požara na automobilima, od kojih je devet sa manjom materijalnom štetom", navodi se u soapštenju

Unaprjeđenje usluga i sistema naplate putarine je, kako kažu, u fokusu Monteputa.

"U cilju povećanja broja korisnika elektronske naplate putarine kompanija je pokrenula akcijsku prodaju tag uređaja koji na akciji košta 10 eura, dok minimalna dopuna korisničkog računa iznosi 20 eura, a svi ENP korisnici imaju 10 odsto popusta na cijenu putarine. Proširen je naplatni centar Mateševo, a povećan je i broj mjesta za prodaju i dopunu tagova. Cilj je da se poveća broj ENP korisnika čime bi se rasteretio i ubrzao saobraćaj na naplatnim centrima. Uspostavljanjem saradnje sa JP Putevi Srbije ENP korisnicima je omogućeno da jedan tag uređaj koriste u obje zemlje", kazali su iz te kompanije.

Ove godine rad Monteputa je usmjeren na izradu projektne dokumentacije za nove dionice auto-puteva i brzih saobraćajnica.

"Objavljeni su tenderi za jedan idejni projekat i ŠEST idejnih rješenja čime se stvaraju uslovi za dalje projektovanje, ugovaranje i izgradnju saobraćajne infrastrukture. U tom kontekstu je izuzetno važno što je Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila povoljan kredit za nastavak gradnje autoputa od Mateševa do Andrijevice. Završen je pretkvalifikacioni javni poziv i u toku je evaluacija prijava u skladu sa EBRD kriterijumima", navodi se u saopštenju.

Tunel Sozina je u posljednjoj godini ostvario prihod od skoro 12 miliona eura, dok preostali dug prema EIB, uzet za izgradnju tunela, iznosi 8,5 miliona eura i otplaćivaće se do maja 2030. godine.

"Kompanija preduzima intenzivne aktivnosti na investicionom održavanju tunela koje predstoje u narednom periodu. Monteput nastavlja sa radom na unaprjeđenju saobraćajne infrastrukture Crne Gore, sa ciljem boljeg povezivanja i ekonomskog razvoja i integracije u evropsku mrežu koridora", zaključili su iz Monteputa.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније