Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Maja Radunović, Radio Crne Gore

13. 07. 2024. 07:11 >> 16:14
3

UPOZORAVAJUĆE

Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"

Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

Nepisano pravilo je da ljetnju turističku sezonu, uključujući i ovu, na primorju obilježi porast cijena u marketima poznatih crnogorskih trgovinskih lanaca. Zbog toga naročito mještani negoduju.

"Stalno se pitam da li ta inspekcija to kontroliše. Boga mi nekoliko puta sam htjela i sama da ih zovem i pitam kako to, ovo je katastrofa. A sve biće bolje, bit će bolje. E oće malo sjutra", kaže jedna od anketiranih građanki.

"Svjedočim da su cijene iz dana u dan različite. I ono što mi smeta izuzetno je da redovno šalju flajere sa cijenama određeni marketi, međutim kad dođete u prodavnicu te cijene nisu one koje su istaknute. Čak nisu u istom gradu, u istom lancu marketa, različitim lokacijama cijene nisu iste", stav je anketirane građanke.

Kontroliše se rad trgovaca. Nadležni poručuju da je sve u skladu sa zakonom. To što svake sezone cijene u trgovinama na primorju rastu, usklađuje se sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, odnosno o slobodnom formiranju cijena, pojašnjava tržišni inspektor Ratko Bulatović.

"Utvrđena cijena proizvoda može biti od istog istog subjekta nadzora, konkretno Voli, Idea Crne Gore, domaća trgovina, može biti različita u prodajnim objektima koji posluju u sastavu njihovih pravnih lica, tj. privrednih društava. Što to znači konkretno? U prodavnici Voli u Budvi, ili u Podgorici ili na sjeveru, cijene mogu biti različite iz razloga što je u pitanju slobodno formiranje cijena. Shodno dokaz u porijeklu, tj. računu o dobavljaču, radi se dokument sačinjavanja maloprodajnih kalkulacija i na osnovu tih maloprodajnih kalkulacija formira se maloprodajna, tj. utvrđena cijena. Što znači da u pojedinom prodajnom objektu Voli u Budvi, može se ići sa maržom konkretno 30%, za razliku od marže na sjeveru i na primorju gdje mogu ići i sa maržom 10 odsto, 20 odsto. Zakon o unutrašnjoj trgovini dozvoljava formiranje maloprodajnih cijena sa utvrđenom maržom na nabavnu cijenu", kazao je Bulatović. 

Visoke cijene ne odgovaraju ni domaćima, ni gostima i zato se svi žale. Podgoričani kada pođu do mora, dobro paze gdje kupuju jer odmah uoče da su različite cijene iz istih artikala u marketima na primorju u odnosu na Podgoricu, a reakcije su gotovo identične.

"Zbog čega? Mislim da li je to da se turistima uzme više novca, ali dolje živi i naš narod, nije fer ni sa jedne ni sa druge strane, tako da prosto to je nevjerovatno. Mislim da je to jako ružno i da bi to trebalo da se iskontroliše sa strane vlasti, ko se već bavi time", smatra jedna od građanki.

Jedno je sigurno da veliki trgovinski lanci korigovanjem cijena dobro zarade u sezoni. Zato, dok ne prođe sezona, pratite akcijsku prodaju kojom trgovci nastoje da se izbore za kupce.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније