Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

09. 07. 2024. 12:49 >> 12:49

ODOVIĆ SA DELAGACIJOM KOMPANIJE FLH

Zainteresovani za gradnju samoodrživih ekoloških naselja

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore najavilo je značajnu investiciju britanske kompanije FLH - Future Living & Hospitality Ltd, u vidu samoodrživih kompleksa čija izgradnja je planirana širom zemlje. Ministar Janko Odović sastao se sa predstavnicima FLH-a kako bi razgovarali o ovim ambicioznim planovima za investiranje u rastući turistički sektor u Crnoj Gori.

FLH, kako navode u Ministarstvu, planira razvoj jedne čitave zajednice koja će ugostiti 5.000 starijih građana i 3.000 gostiju, uz podršku 2.400 zaposlenih. Ideja investitora jeste izgradnja potpuno samoodrživog sela, koje će proizvoditi sopstvenu vodu, energiju, hranu, uz maksimalno poštovanje prirode, ekoloških principa i održive ekonomije.

Projekat će prije svega biti posvećen penzionerima, koji će imati mogućnost visokog stepena medicinske zaštite, poboljšanje kvaliteta života kroz aktivnosti i druženje. Ovaj projekat biće prvi u svijetu koji je će biti izgrađen u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija o održivom razvoju.

"Početna faza projekta će donijeti investiciju od približno 1,4 milijarde eura, koja će značajno podstaknuti lokalnu ekonomiju stvaranjem mogućnosti zapošljavanja i unapređenjem komunalne infrastrukture. To ujedno znači i radna mjesta za lokalno stanovništvo. Nakon realizacije inicijalne faze, predstavnici FLH su zainteresovani za proširenje koji će imati za cilj da udvostruči početnu investiciju, što će zahtijevati dodatnih milijardu eura ulaganja kao i nova radna mjesta", izjavio je Janko Odović ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore.

Odović i predstavnici FLH razgovarali su o mogućnostima kako bi se olakšala realizacija projekta, s naglaskom na saradnju sa lokalnim opštinama i Vladom Crne Gore. O značaju ovog projekta govori i činjenica da su cijenjene institucije poput Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Svjetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija izrazile interesovanje za učešće u ovom projektu, naglašavajući njegov značaj i potencijal.

Direktor Ajhan Jeginsu, kazao je da je kompanija FLH lider u oblasti ugostiteljstva, te da donosi impresivan portfolio sa preko 50 godina kombinovanog iskustva u 40 zemalja, sa uspješno realizovanih 280 projekata u oblasti razvoja nekretnina, upravljanja projektima, dizajna, master planiranja i upravljanja ugostiteljstvom.

Njihov trenutni fokus je na izgradnji i upravljanju ekoloških i samoodrživih projekata prilagođenih starijim osobama, odraslima, penzionerima i turistima.

Predložena investicija od strane FLH-a je u skladu sa ciljevima ekonomskog razvoja Crne Gore i ciljevima održivog razvoja UN 2030.

"FLH je izrazio spremnost da ulaže i blizini primorskih opština međutim takođe su zainteresovani i za gradove poput Podgorice, Danilovgrada, Nikšića i Cetinja koji imaju prijatnu klimu i atraktivan ambijent koji podržava razvoj poljoprivrede koja bi bila u fokusu ove investicije kao samoodrživog Sistema", navode u saopštenju Ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније