Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

21. 06. 2024. 19:36 >> 19:38
Čitaj mi:

Ivanović na sastanku EUSDR

Zajednički cilj je prosperitetna, otporna i sigurna dunavska regija

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović učestvovao je u Beču, na ministarskom sastanku u okviru Strategije EU za Dunavski region (EUSDR), čiji je domaćin bio savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg.

Kako navode u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, Strategija EU za Dunavski region je makroregionalna strategija koja ima za cilj stvaranje sinergije i koordinacije između postojećih politika i inicijativa u Dunavskom regionu i obuhvata 14 zemalja (Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Slovačka, Njemačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija, Srbija, Ukrajina).

"Strategijom do kraja 2024. godine predsjedava Austrija, a predsjedavanje se odvija pod sloganom ''Oblikovanje
transformacije, stvaranje mogućnosti: prosperitetna, otporna i sigurna dunavska regija''. Na sastanku u Beču bilo je riječi o aktivnostima zemalja učesnica u okviru četiri ključna tematska stuba Strategije - povezivanje regiona, zaštita životne sredine - prevencija rizika i izgradnja prosperiteta u Dunavskom regionu, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta i bezbjednosti.
Ukazano je na važnost zajedničkog doprinosa stabilnosti i bezbjednosti, kao i jasnoj evropskoj perspektivi Dunavskog regiona", navode u saopštenju.

Imajući u vidu da je među prioritetima austrijskog predsjedavanja i unaprijeđenje evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana i Istočne Evrope i pozicioniranje EUSDR-a kao važnog partnera u procesu proširenja EU u trenutnom
geopolitičkom kontekstu, bilo je riječi o ulozi zamalja članica u afirmaciji i podršci integracionim procesima u državama kandidatima, a istaknuta je i podrška stabilnosti, oporavku i rekonstrukciji Ukrajine.

Kako dodaju, ministri vanjskih poslova su u Beču usvojili zajedničku izjavu u kojoj su ponovili privrženost ciljevima Strategije, kao i posvećenost Dunavskog regiona jačanju sigurnosti stabilnosti i prosperiteta u Evropi, naročito u kontekstu izmijenjene globalne bezbjednosne arhitekture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније