Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

21. 06. 2024. 16:25 >> 16:25

sastanak koordinacionog tijela

"CBCG realizacijom obaveza doprinosi učlanjenju Crne Gore u EU"

Centralna banka će nastaviti sa intenzivnim aktivnostima u cilju ispunjavanja obaveza u okviru pregovaračkih poglavlja koja su u direktnoj nadležnosti CBCG, zaključak je sa današnjeg sastanka Koordinacionog tijela za praćenje pregovora sa Evropskom unijom iz djelokruga nadležnosti CBCG i perspektive integracije u Ekonomsku i monetarnu uniju (EMU) kojim predsjedava guvernerka Irena Radović.

Na sastanku je konstatovano je da je ostvaren značaj napredak Crne Gore po pitanju priprema za pristupanje Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA), kao jednoj od prioritetnih aktivnosti iz Plana rasta za Zapadni Balkan Evropske komisije. Kako se navodi u saopštenju Centralne banke, koordinaciono tijelo je odlučilo da će Centralna banka kao koordinator aktivnosti za pristupanje SEPA uložiti sve napore da se ovaj proces dodatno ubrza i zvanična aplikacija Evropskom savjetu za plaćanja (EPC) preda do kraja juna.

Na sastanku je, dodaju, razgovarano o realizovanim, ali i predstojećim aktivnostima u okviru pregovaračkih poglavlja kojima rukovodi CBCG (4 – Sloboda kretanja kapitala, 9 – Finansijske usluge i 17 – Ekonomska i monetarna politika), sa posebnim osvrtom na uklađivanje supervizorskog regulatornog okvira sa zakonodavstvom EU.

"Ovi koraci predstavljaju ključne elemente u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, jer omogućavaju usklađivanje sa evropskim standardima, kao i dalji napredak CBCG ka punopravnom članstvu u Evropski sistem centralnih banaka (ESCB)", kazali su iz CBCG.

Poručuju da Centralna banka Crne Gore ubrzanom realizacijom obaveza iz pregovaračkih poglavlja kojima rukovodi, želi da pruži snažan doprinos ne samo zatvaranju pregovaračkih poglavlja i učlanjenju Crne Gore u EU, već i da značajno ojača stabilnost i efikasnost našeg finansijskog sistema, čime se, poručuju, stvaraju uslovi za održiv ekonomski rast i bolju integraciju u evropsko tržište.

"Centralna banka Crne Gore ostaje posvećena ovim ciljevima i nastaviće da radi na njihovom ostvarivanju u korist svih građana Crne Gore", zaključili su iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније