Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Portal RTCG ]

18. 06. 2024. 07:15 >> 07:15
4
Čitaj mi:

NAJAVILI VLASNICI FIRMI

Poskupljuje kafa: Skok cijena uskoro

U Crnoj Gori će narednih sedmica doći do osjetnog poskupljenja kafe, najavili su vlasnici firmi koji se bave prodajom ovog proizvoda.

Kako je za Portal RTCG kazao vlasnik firme Mocamard Dragan Marković, poskupljenje se očekuje narednih 15 do 20 dana.

"Definitivno biće poskupljenja i to sigurno od 10 do 15 odsto. Mi smo računali da će to biti narednih sedmica, tako da će cijene rasti narednih 20-tak dana", rekao je Marković. 

I iz preduzeća za proizvodnju mljevene kafe Bulat d.o.o. potvrdili su za naš portal da će biti skoka cijena kafe. 

"Već nekoliko dana unazad svjedočimo poskupljenju sirove kafe sa devet eura na 10 eura po kilogramu. To je prodajna cijena", kazali su iz ovog preduzeća. 

Upozorili su da je situacija na tržištu jako nezgodna.

"Poskupljenja su za očekivati. Prilagođavamo se koliko možemo, ali skok cijena je i više nego izvjestan", dodali su oni. 

Cijene skaču i u Srbiji 

Mediji u Srbiji objavili su prošle sedmice da će u toj zemlji od 1. jula biti povećane cijene kafe i da su veleprodavci već dobili nove cjenovnike od vodeće kompanije Atlantik. 

Tako će cijena kafe u Srbiji će rasti od osam do 20 odsto, u zavisnosti od toga o kom je brendu riječ.

Informaciju o poskupljenju kafe „Atlantik grupa“ komentarisala je kao opravdanu, pisala je Politika. 

„Generalno govoreći, i dalje poslujemo u okruženju visokih cijena sirovina i usluga. U slučaju kafe, uglavnom, usljed slabije berbe, logističkih problema s pristizanjem brodova, male raspoloživosti kafe na spot tržištu, involviranosti fondova na berzama. Konkretnije, kod arabike je zbog logističkih problema dostava kafe iz Brazila kasnila od kraja 2023. godine. Fondovi su kratkoročno iskoristili manjak kafe i podigli nivo berze, a time i cijenu arabike na visok nivo“, naveli su iz ove grupe.

I Marković iz Mocamarda je saglasan da je cijena sirove kafe skače na svjetskom nivou. 

"Uglavnom je poskupljenje 30 odsto na svjetskom nivou. Mi ćemo pratiti stanje i sve zavisi kako se ko bude maržirao, ali računam da će cijene kafe skočiti za 20 dana", uvjeren je Marković.

Vlada: Nema promjena

Tragom ovih informacija, Portal RTCG je kontaktirao i Ministarstvo finansija sa upitom da li su upoznati sa najavljenim poskupljenjima. 

Iz resora, na čijem je čelu Novica Vuković, kratko nam je saopšteno da za sada nema promjena što se tiče cijena, a da neće biti ni promjena što se tiče Zakona o akcizama. 

Iz jednog od vodećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, do zaključenja ovog teksta nijesu odgovorili na naša pitanja o novim cijenama koje će se uskoro pojaviti na rafovima marketa. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније