Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Portal RTCG ]

05. 06. 2024. 06:55 >> 06:51
3
Čitaj mi:

STRATEGIJA

Inspektori "češljaju" kockarnice, škole što dalje od kladionica

Inspekcijski organi vršiće nadzor u poslovnicama koje privređuju u oblasti igara na sreću, kako bi smanjili upliv korupcije i kriminala u kladionicama, kockarnicama i kazinima u Crnoj Gori. Te mjere najavljene su u Strategiji za borbu protiv korupcije do 2028.

Ukoliko startegija bude ispoštovana, lijepa vijest bi se proširila Crnom Gorom: sve manji broj kladionica i kockarnica nalaziće se u blizini obrazovnih ustanova, osnovnih i srednjih škola. 

 

"Unapređenje samog postupka inspekcijskog nadzora koji vrše nadležni organi treba što je više moguće postići jačanjem ljudskih kapaciteta nadležnih inspekcijskih organa, kako u brojčanom smislu, tako i u kvalitativnom kroz razne vrste obuka", piše u strategiji.

U strategiji se predlaže i novi Zakon o igrama na sreću koji bi, kako poručuju, "trajno i jasno regulisao veliki broj pitanja koja su se do sada pokazala kao podložna koruptivnim aktivnostima.

 

"Tu spadaju udaljenost poslovnica gdje se priređuju igre na sreću od obrazovnih ustanova, mjesta na kojima je moguće primati uplate igrača, mjesta na kojima se priređuju igre na sreću i ograničenja u pogledu reklamiranja priređivača", dodaje se u strategiji. 

Novi nadzorni sistemi, kamere, QR kodovi...

Državni organi planiraju da uvedu i dva nova nadzorna sistema za kladionice i kockarnice, kako bi se spriječili rizici od upliva organizovanih kriminalnih grupa u oblasti kazinskih igara. 

"Zbog specifičnosti ovog oblika priređivanja igara na sreću uvodi se video nadzor. Preciznije, sve kamere kazina će biti priključene na nadzorni sistem u nadležnom organu pa će njegovi službenici pratiti u realnom vremenu sve aktivnosti u kazinu. Drugi je onlajn nadzorni sistem na koji će biti priključene sve ostale igre na sreću koje se priređuju u elektronskom obliku", piše u strategiji. 

Nadzorni sistem, pojašnjavaju, biće zasnovan na nekoliko modula.

Prvi modul za provjeru tiketa i odnosi se na razmjenu podataka u realnom vremenu koja će biti zasnovana na „fiskalizaciji“ priređivanja.

"To znači da igrač putem kontrole QR koda vrši kontrolu da li je određena uplata evidentirana u Upravi za igre na sreću (potvrda o uplati ili isplati na kojima bi se nalazio jedinstveni kod koji jednoznačno zavisi od elektronskog potpisa koncesionara). Jedan od modula na kome će počivati sistem je praćenje i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, čime je potrebno omogućiti pregled sumnjivih lica. Neophodno je pratiti igru svakog igrača kod jednog priređivača, kao i njegovu igru kod svih priređivača za određeni vremenski period", navodi se u strategiji. 

Takođe su poručili da će pojačati kontrolu obračuna i plaćanja naknada za priređivanje u realnom vremenu što će omogućiti plaćanje zakonskih obaveza priređivača u elektronskom obliku.

"Istovremeno, sistem će obezbijediti sprovođenje upravnog postupka u elektronskoj formi podnošenjem zahtjeva priređivača i donošenje rješenja nadležnog organa u elektronskoj formi", piše u strategiji.

U Crnoj Gori rade 823 kladionice, u Podgorici čak 325

Prema podacima Uprave za igre na sreću, a koji su objavljeni prošle godine, u Crnoj Gori rade 823 kladionice. 

Najviše kladionica ima u Podgorici, čak 325. U Nikšiću ih je 85, Bijelom Polju 69, a u Baru 68.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније