Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Slobodan Doknić [ TVCG ]

30. 05. 2024. 19:39 >> 19:54
Čitaj mi:

POZITIVNE IZJAVE

EPCG optimističan po pitanju Željezare: Zakup pogoduje našem sistemu

Nakon što je odbor direktora EPCG juče prihvatio nacrt ugovora švajcarske kompanije „8B kapital“ o zakupu Željezare, danas stižu i pozitivne izjave iz državne energetske kompanije. U Elektroprivredi vide svijetlu budućnost fabrike, a resorni ministar Saša Mujović kaže da imaju još dvije ponude za ulazak novih investitora u Željezaru. Radnici se nadaju da će novi investitor biti uspješniji i bolji od prethodnih.

Nacrt ugovora sa švajcarskom kompanijom “8B Kapital” za zakup Željezare juče je usvojen na sjednici odbora direktora EPCG, a sada se čeka oduka Vlade i skupštine akcionara da li će novi investitor preuzme fabriku.

Dok ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kaže da pored švajcarske firme postoji još zainteresovanih kompanija za Željezaru, u Elekroprivredi su optimisti za budućnost Željezare.

Kako je kazao rukovodilac sektora u EPCG, ovo su pozitivne vijesti i za Željezaru i za EPCG, koja je i pokretač ove inicijative.

"Ali i za sve one kompanije koje, kada je Željezara u punom proizvodnom kapacitetu, sarađuju sa njom. Dakle, to je nešto što pogoduje našem sistemu, EPCG grupi, nego i crnogorskoj privredi najšire gledano", poručio je Damjanović. 

Mujović je na današnjoj konferenciji kazao da je turska kompanija “Enek”, koja je pokazala interesovanje da kupi Željezaru i druga kompanija koja nudi strateško partnerstvo “Duferko”, jedna od najrenomiranijih kompanija u proizvodnji čelika.

"Ponude su na stolu i kao Vlada ćemo se izjasniti o njima", naveo je on. 

A Vlada će se do 10. juna, ministar Mujović poručuje, izjasniti o ponudama.

"Dobro je rješenje samo ono koje je održivo i koje će biti na korist i radnika i Željezare.

I dok se u fabrici nadaju boljoj budućnosti, aktuelna izvršna direktorica Nevenka Janković zakazuje i otkazuje konferenciju za medije, te zabranjuje ulazak novinarima u krug fabrike.

Sa druge strane, radnici Željezare kažu da ko god bio spremno čekaju novog investitora i radne zadatke.

Ivan Vujović iz Sindikat radnika Željezare očekuje da novi investitor ne bude kao prethodni.

"Svi znamo da je od prethodnih investitora Željezara ostajala u minusu, država ostajala u minusu, a radnici ostajali na ulici", smatra on. 

Nacrt ugovora za zakup Željezare koji je dostavila „8B kapital“, iz Elektroprivrede pojašnjavaju, u skladu je sa javnim pozivom, na osnovu kojeg, brojne obaveze čekaju novog investitora.

"Između ostalog obaveza zakupca je da uplati avans ili da da garancije za sve svoje troškove na početku svakog poslovnog mjeseca", zaključio je Damjanović. 

Nacrtom ugovora švajcarska kompanija će biti u obavezi da pokrene proizvodnju u periodu od 6 do 12 mjeseci, mjesečno proizvodi 1500 tona gotovih proizvoda, plaća mjesečnu zakupninu 31 hiljadu eura, te za 6 mjeseci broj radnika sa 25 poveća na 150.

Trenutno u Željezari je zaposleno 280 radnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније