Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

25. 05. 2024. 09:46 >> 09:46
3

PKCG

Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda

Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

U delegaciji su bili predstavnici Poreske uprave Crne Gore, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore.

U PKCG ističu da su tokom posjete predstavnici crnogorskih institucija imali priliku da razgovaraju i razmijene iskustva sa predstavnicima Republičkog sekretarijata za javne politike Republike Srbije, Fonda za penzijsko i invalidsko osigiranje Republike Srbije, Poreske uprave Republike Srbije, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja Republike Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

"Sama procedura upisa radnog staža pred Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije je još od 2012. godine identifikovana kao bespotrebno komplikovana i nesrazmjerno opterećujuća za privredne subjekte. Nakon što je godinama problem dostavljanja obrasca ocijenjivan od strane privrede kao izuzetno administrativno opreterećujući, u 2019. godini je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsom i invalidskom osiguranju ukinuta obaveza poslodavaca da dostavljaju M4 obrazace pri upisu radnog staža, te je definisano da PIO po službenoj dužnosti i na osnovu službenih evidencija sačinjava prijave podataka za utvrđivanje radnog staža, zarade, i prijave po drugim odnosnima", navodi se u saopštenju.

Sprovođenjem reforme je procijenjeno da je u 2019. godini privreda Republike Srbije uštedjela 3.466.835.553 dinara, odnosno 29.379.962 eura po osnovu smanjenja administrativnog opterećenja.

Predstavnici crnogorskih institucija imali su priliku da se detaljno informišu o načinu uspostavljanja i funkcionisanja ovog sistema u Republici Srbiji.

Studijska posjeta je organizovana uz podršku GIZ-a i ostalih partnera, kroz projekat ”Uspostavljanje platforme za povoljno poslovno okruženje u regionu Zapadnog Balkana”, a jedna od aktivnosti bila je i identifikovanje najboljih reformskih mjera/politika spovedenih u zemljama regiona.

CORE partnerstvo predstavlja platformu za dijalog i razmjenu najboljih reformskih rješenja za održivi razvoj regiona. Partnerstvo okuplja više od 20 institucionalnih partnera sa teritorije Zapadnog Balkana i Hrvatske. Podršku za svoj rad ima od Njemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ- u okviru Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније