Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

24. 05. 2024. 09:35 >> 09:34
Čitaj mi:

SIMPOZIJUM RAČUNOVOĐA I REVIZORA

Nikić: Nepovoljna kretanja ne idu u prilog ekonomskoj stabilnosti

Manje razvijene zemlje moraju da sprovedu strukturne reforme i nauče se da žive u granicama svojih mogućnosti, poručeno je sa IX Međunarodnog Simpozijuma računovođa i revizora Crne Gore.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta sertifikovanih računovođa Vinko Nikić, otvarajući ovogodišnji događaj, kazao je da se Simpozijum održava u izazovnim vremenima poručujući da nepovoljna kretanja ne idu u prilog ekonomskoj stabilnosti.

“Ovdje smo da zajedno damo odgovore na pitanja kako prevazići brojne izazove. Vjerujem da će zaključci sa ovog događaja ići u korist razvoja ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori”, rekao je Nikić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici Anđelko Lojpur smatra da Crna Gora zaostaje za zemljama u tranziciji.

“Crna Gora je atraktivna za strana ulaganja ali ulagači zbog političke situacije čekaju na granicama. Visok i neproduktivan javni dug ugrožava izdašnost crnogorske ekonomije, a svjedoci smo visokih cijena i troškova rada”, smatra Lojpur.

Ratko Nikolić kaže da statistika pokazuje da se u Crnoj Gori iz godine u godinu bilježi rast novoosnovanih preduzeća.

“Vlasnici većine novoosnovanih preduzeća su iz Rusije, Ukrajine i Turske. Podaci pokazuju da je najviše novoosnovanih prediuzeća u sektoru trgovine, naučne, tehničke kao i hotelske djelatnosti. Problem je što je manje od 70 odsto novoosnovanih preduzeća predalo završne račune, a sve to pokazuje da nije bilo aktivnosti”, rekao je Nikolić.

Na panulu “Crnogorska ekonomija ka „novoj realnosti“ – izazovi i perspektive govorilo se i o doprinosima za Fond PIO. Senator Državne revizorske Institucije Milan Dabović smatra da ćemo, ukoliko se ukinu doprinosi za Fond PIO, morati da povećamo stopu PDV-a.

Tokom prvog dana panela učesnici Simpozijuma čuli su iskustva Srbije i Hrvatske, a prenijeli su ih Zoran Škobić ispred Saveza računovođa i revizora Srbije i Silvije Orsag, professor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Ovogodišnji Simpozijum, okupio je više od 300 učesnika, i biće prilika da predstavnici računovodstveno/revizorske struke daju odgovore na brojne izazove sa kojima se suočava crnogorska ekonomija.

Panelisti na ovogodišnjem događaju biće prepoznati eksperti iz zemlje, regiona ali i zemalja Evropske unije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније