Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

10. 04. 2024. 14:20 >> 14:48

RADOVIĆ-REŠANŠEK

Dogovoren nastavak saradnje CBCG i CEF-a

Zaposleni Centralne banke (CBCG), kroz pohađanje specijalizovanih obuka koje nudi Centar za izvrsnost u finansijama (CEF), proširuju znanja i sa kolegama iz regiona razmjenjuju iskustva o međunarodnim standardima i najboljoj praksi u centralnom bankarstvu, saopštila je guvernerka Irena Radović.

Ona se sastala sa direktoricom CEF-a, Janom Repanšek, sa kojom je razgovarala o rezultatima saradnje CBCG i CEF-a i planovima za naredni period.

U kontekstu dosadašnje uspješne saradnje dvije institucije, Radović je ocijenila da zaposleni CBCG, kroz pohađanje specijalizovanih obuka koje CEF nudi, proširuju svoja znanja i sa kolegama iz regiona razmjenjuju iskustva o međunarodnim standardima i najboljoj praksi u centralnom bankarstvu.

U susret predsjedavanju Crne Gore Upravnim odborom CEF-a, koje će trajati od juna ove do istog mjeseca naredne godine, razmatrane su mogućnosti da CEF pruži značajniji doprinos konsolidaciji ciljeva centralnih banaka zemalja članica te organizacije, koji se prvenstveno odnose na jačanje institucija, usaglašavanje regulative sa pravnom tekovinom EU u kontekstu pregovaračkog procesa i uvođenje zelene i digitalne komponente u politike centralnih banaka.

Na sastanku je bilo riječi i o projektu WeLead: EU šema za mlade stručnjake na Zapadnom Balkanu, kojeg CEF realizuje u saradnji sa EU, u kojem učestvuju i zaposleni CBCG.

„Cilj projekta, koji je namijenjen mladim javnim službenicima i donosiocima odluka iz regiona, jeste unapređenje znanja i iskustava u procesu pridruživanja EU, što će osnažiti regionalnu saradnju i osigurati brži napredak Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su razmatrane i mogućnosti za snaženje saradnje u vezi sa implementacijom programa za privlačenje i zadržavanje talenata.

CEF je međunarodna institucija sa sjedištem u Ljubljani koja djeluje kao regionalni centar za razmjenu znanja i promoviše izgradnju kapaciteta javnih službenika i institucija u Jugoistočnoj Evropi. CEF je 2001. godine osnovala Vlada Slovenije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније