Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Radosavović [ Radio CG ]

10. 03. 2024. 07:10 >> 16:02
2
Čitaj mi:

od Mateševa do Andrijevice

U septembru radovi na drugoj dionici autoputa

Radovi na drugoj dionici autoputa od Mateševa do Andrijevice trebali bi,  kaže Miroslav Mašić iz Ministarstva saobraćaja, da počnu u septembru. Do tada će, navodi, biti pripremljena tenderska dokumentacija, završena eksproprijacija i izabran izvođač radova.

Sadašnja je procjena da će izgradnja koštati 600 miliona eura, ali konačan iznos, kaže, znaće se kad pristignu ponude zainteresovanih svjetskih kompanija za taj projekat. Mašić ne isključuje opciju i da bi se dionica mogla finansirati i iz grantova EU, iako je, napominje, trenutni plan da se finansira iz budžeta i eventualnog kreditnog zaduživanja.

Tenderska dokumentacija za drugu dionicu autoputa od Mateševa do Anadrijevice biće kompletirana do kraja mjeseca, što je preduslov da se raspiše javni poziv za izbor izvođača radova. To je Radiju Crne Gore kazao VD generalnog direktora Direktorata za državne puteve Miroslav Mašić. Dodaje da je početkom februara usvojena odluka o utvrđivanju javnog interesa.

“Da bi se i taj postupak okončao do početka samih radova, odnosno do septembra, kada je i plan da se krene sa radovima na toj dionici, uz uslov da javni poziv protekne bez nekog velikog broja žalbi i obaranja samog postupka, rekao je Mašić. 

Procjena Komisije Uprave za kastastar na osnovu urađenog elaborata je da će za otkup zemljišta na trasi  buduće dionice trebati 14 miliona eura. U Ministarstvu saobraćaja ne očekuju teškoće tokom eksproprijacije.

“Obzirom da je to ruralno zemljište koje nema neku veliku vrijednost, ali naravno svi postupci će se rješavati u skladu sa zakonom, pojedinačno sa svakim vlasnikom parcele. Cijenu procjenjuje komisija, a u slučaju nezadovoljstva vlasnika postoje druge instance, odnosno drugostepeni organ u krajnjem sud. Međutim, mislim da ćemo to na terenu i u hodu rješavati kao što je bio slučaj kod prve dionice autoputa”, konstatovao je Mašić.

Plan je da se izgradnja finansira iz budžeta uz mogućnost kreditnog zaduženja, a procjena je da će trebati 600 miliona. Ipak, kako navodi Mašić, precizan iznos biće poznat nakon otvaranja ponuda i izbora izvođača, a naš sagovornik naglašava da su za sada renomirane svjetske kompanije koje grade velike projekte u regionu pokazale interesovanje i za projekat u Crnoj Gori.

“I nadamo se velikoj konkurenciji što bi značilo potvrdu transparentnosti postupka, samim tim i kvalitetnijim ponudama”, optimističan je predstavnik Ministarstva saobraćaja.

Pojedini analitičari  nedavno su saopštili da će se druga dionica finansirati iz kredita komercijalnih banaka sa kamatom od šest i po procenata, te da Vlada izbjegava finansiranje iz grantova Evropske unije. Mašić kaže da se koriste svi mehanizmi da se novac iz evropskih fondova za sve projekte koji su spremni za kandidovanje.

“To znači da ćemo kandidovati druge dionice autoputa, brze saobraćajnice preko grantova. Iz toga nije isključena ni ova dionica, a za finansiranje iz budžeta ili kredita smo se opredjelili jer su procedure duže prema Evropskoj komisiji i investicionom planu za Zapadni Balkan. Ukoliko se te procedure na neki način ubrzaju i budu ta sredstva dostupnija, brža u odnosu nego što je slučaj sada, nije isključena opcija i za izgradnju dionice od Mateševa do Andrijevice”, rekao je Mašić.

Da se Crna Gora nije odrekla grantova Evropske unije, kaže Mašić, potvrđuje da tim mehanizmom obezbjeđeno 112 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, a u proceduri su još tri aplikacije.

“Pred nama je veliki broj projekata iz putne i željezničke infrastrukture i dobar dio tih projekata biće predmet aplikacija prema grantovima EU, a očekujemo da će dobar dio biti podržan i odobren”, poručio je on.  

Mašić je saopštio i to da će do kraja ove godine, između ostalog, biti završeni radovi na putevima od Rožaja do Špiljna, od  Lubnice do Jezerina, Nikšić-Kuside-Jasenovo polje, Cetinje Čevo.

U 2024. godini počeće realizacija više projekata među kojima su Bijelo Polje-Dobrakovo, Bulevar od Sutomora do Bara, Bulevar Tivat.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније