Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Rovčanin [ TVCG ]

23. 02. 2024. 07:25 >> 07:29
1

reakcije

Trgovci i stručnjaci oprečno o ograničenju trgovačkih marži

Najavu Ministarstva ekonomskog razvoja da će ograničiti trgovačke marže na pet do 15 odsto za gotovo pet hiljada proizvoda trgovci oštro osuđuju uz ocjenu da će ugroziti njihovo poslovanje. S druge strane stučnjaci smatraju da je to dobar potez države koji bi trebalo da sačuva životni standard građana.

Da cijene rastu brže od zarada svjedočimo svakodnevno odlaskom u prodavnicu, pa je najava Ministarstva ekonomskog razvoja o ograničavanju marži za gotovo pet hiljada proizvoda obradovala građane. Međutim nijesu optimisti da će to uticati na niže cijene.

O mogućnosti ograničavanja marži na pet do 15 odsto za dio osnovnih životnih namirnica, prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu trgovci su kažu saznali iz medija. Nadaju se da će Vlada odustati od takve namjere jer, tvrde, da nije dobra.

“Može doći do određenih posljedica u smislu nestašiće i tako dalje. Takođe primjećujemo da je lista proizvoda na kojoj se za sada nezvanično pokušava napraviti ta intervencija zaista dugačka i zaista ne odražava ono što su osnovne životne namirnice i ono što bi se moglo podvesti pod zaštitu najranjivijeg sloja stanovništva od inflatornog udara”, smatra Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

“Duži vremenski period stvara se narativ da su privrednici ti koji uništavaju standard građana Crne Gore. Slušaju nas i strani investitori, stvara se jedna neizvjesnost u poslovanju i vrlo loš imidž ljudi koji su najveći pregaoci koji doprinose razvoju jednog društva”, smatra Jovan Lekić iz Odbora Udruženja trgovine.

S druge strane, analitičar Predrag Zečević smatra da je ograničavanje marži dobar potez koji bi trebalo da sačuva standard građana.  

“Trgovci su samo u jednom u pravu - u ekonomskoj teoriji nije dobro ograničavati bilo što. Međutim Crna Gora je prinuđena to da uradi. Nema nikakavog razloga da su cijene u Podgorici, Kolašinu, Kotoru i Budvi daleko veće nego u Barseloni, Valensiji ili Veneciji. Zašto su ovdje visoke  cijene zbog trgovačkih kartela koji ekstra profitira na račun građana”, kaže Zečević.

Trgovci, međutim tvrde da cijene u prodavnicama zavise od nabavnih i troškova transporta i negiraju da su profitirali za vrijeme krize.

Zvanični podaci ipak pokazuju da je zarada trgovačkih lanaca u 2022. gotovo 50 odsto veća u odnosu na pretkriznu 2019, dok su cijene hrane u svijetu jeftinije već treći mjesec zaredom. Da to građani nijesu osjetili, potrđuju i statističari koji su izračunali da su cijene u januaru u prosjeku porasle 0,5 odsto.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније