Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

12. 02. 2024. 14:24 >> 15:28

SEŠARDI

Misija MMF-a nije vidjela program "Evropa sad 2"

Misija Međunarodnog monetarnog fonda nije vidjela program "Evropa Sad 2" pa iz te organizacije nijesu mogli da ga detaljnjie komentarišu, kazao je šef Misije MMF za Crnu Goru Srikant Sešadri.

Na zajedničkoj konferenciji za medije MMF-a, Centralne banke i Vlade Seškardi je saopštio da se minimalna i prosječna plata mogu povećati, ali da to bude fiskalno održivo.

“Nismo vidjeli detaljan plan vlade i zato ne mogu da ga komentarišem. Naše mišljenje je da se povećanju zarada mora pristupiti tako što će se održati fiskalna stabilnost. Kako bi povećali plate Vlada treba da uloži više napora i napravi dodatne analize i istraživanja, kao i da sve to predstavi javnosti.Imam potpuno povjerenje i nadu na osnovu razgovora sa predstavnicima Vlade da će oni imati u vidu fiskalnu održivost”, kazao je Sešardi.

Na presu su iz MMF-a saopštili da su projekcije rasta ekonomije za ovu godinu 3,7 odsto što je na nivou prognoza Vlade i Centralne banke.

Iz te međunarodne organizacije su iz proporukama naveli da bi očuvanje fiskalne stabilnosti trebalo bude prioritet u narednom periodu.

“Ekonomska diverzifikacija je značajna za smanjenje osjetljivosti Crne Gore na ekonomske šokove. Učešće žena u radnoj snazi je neiskorišćeni motor rasta”, navodi se u preporukama MMF-a.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić poručio je da će preporuke MMF-a biti osnov za izradu buduće Fiskalne strategije.

Na pitanje kada se može očekivati ovogodišnje zaduženje za potebe finansiranje budžeta Spajić je kazao da će se to desiti kada bude dobar trenutak na finansijskom tržištu.

Guvernerka Irena Radović je istakla da je bankarski sistem zdrav i visoko likvidan.

„Aktiva bankarskog sistema je dostigla iznos od 6,74 milijarde eura, depoziti su na nivou od 5,5 milijardi eura, a krediti 4,1 milijardu. Evidentan je i pad nekvalitetnih u ukupnim kreditima od 0,72 procentna poena, što ukazuje da je CBCG implementirala vrlo uspješne mjere koje daju rezultate“, poručila je Radović.

MMF je, kako je podsjetila, pozitivno ocijenio proaktivan pristup CBCG po pitanju varijabilnih kamatnih stopa.

„Ovi podaci, koji su pozitivni i ohrabrujući, ne znače da ne postoje određeni "džepovi ranjivosti" u finansijskom sistemu i njihovo rješavanje će biti prioritet CBCG u narednom periodu“, dodala je Radović.

Ona je kazala da se u CBCG slažu sa MMF-om da će u narednom periodu doći do smanjenja stope ekonomskog rasta, ali da će on ipak ostati visok.

„Uvjerena sam da će u uslovima političke stabilnosti i vrlo ambiciozne agende na polju pristupanja EU, ovaj trend biti na visokom nivou, pogotovo u regionalnom kontekstu“, poručila je Radović.

Radović je, na pitanje da prokomentariše stanje u Prvoj banci i to što njen prvi po veličini akcionar Aco Đukanović nije obavijestio drugog – Elektroprivredu, o sazivanju vanredne Skupštine akcionara, odgovorila da je dala obećanje da će vrlo posvećeno i sa principom neselektivnosti nadzirati sve banke u crnogorskom sistemu.

„Za ovih sedam sedmica koliko sam na dužnosti je urađeno više nego za proteklih deceniju i po kada je u pitanju ovaj "džep ranjivosti" u crnogorskom bankarskom sistemu. Kada je u pitanju Prva banka, zbog propusta u radu smijenjena su dva člana uprave. Vodimo računa da se ispoštuju najbolje prakse i da se ispoštuje regulativa“, rekla je Radović.

CBCG je, kako je navela, sprovela kontrolu Prve banke, kojoj je upućen zapisnik i u narednom kratkom periodu će se definisati i supervizorske mjere.

„Kada je u pitanju Skupština akcionara, uputili smo zahtjev za pojašnjenje Prvoj banci oko toga na koji način je tekla procedura obavještavanja svih akcionara i u zavisnosti od odgovora i onoga što su naše ingerencije, ukoliko utvrdimo da je bilo kršenja zakona, preduzećemo adekvatne mjere“, saopštila je Radović.

Na pitanje da li će i koliko biti povećanje zarade u CBCG, Radović je odgovorila da ako se pogledaju podaci Monstata, vidi se da je stopa rasta zarada u javnom sektoru višestruko veća nego u vrhovnoj monetarnoj institiciji.

„Moj cilj će u narednom periodu biti da eliminišem sve anomalije koje su postojale u prethodnom sitemu, da ne bude više nepotizma i partijskog zapošljavanja i da imamo transparente uslove“, poručila je Radoivć.

Spajić je, odgovarajući na pitanje o zaduživanju, kazao da Crnoj Gori predstoji vraćanje starih dugova.

„Mi smo budžetom predvidjeli zaduženje za ovu godinu. Kada će se ono desiti, to je potpuno nebitno. Bitno je kakvo će biti stanje na tržištu, ponuda i potražnja. Tražićemo momente kada je dobar trenutak da se to odradi. Ministarstvo finansija svakog jutra mora da prati tržište i da zna situaciju u cijelom svijetu“, saopštio je Spajić.

Govoreći o potencijalnom aranžmanu sa MMF-om, on je rekao da je saradnja dobra i da može da krene u različitim pravcima, ali i da preporuke te institucije Vlada shvata ozbiljno, sa ili bez aranžmana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније