Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.B. [ RTCG ]

09. 02. 2024. 21:57 >> 22:48

"OKVIR"

Popović: Vladi odlična ocjena; Milović: Nema boljeg standarda

Predstavnici Vlade zadovoljni su učinkom izvršne vlasti tokom sto dana rada, dok je iz opozicije ukazano da postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost zbog rasta cijena i nepostojanja dugoročne ekonomske strategije. To je rečeno u emisiji "Okvir" na TVCG.

Potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj rekao je u emisiji "Okvir" na TVCG da je Vlada stvorila društvenu koheziju.

“Popis je bio veoma važna stvar koju smo riješili. Zadovoljan sam svime što je Vlada postigla, a efekti tek slijede. Ako se po jutru dan poznaje, onda ćemo se poznavati po dobrom“, dodao je on.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Đeljošaj je rekao da je kampanja "Stop inflaciji" nastavljena samo na drugačiji način.

“Mi smo djelovali preventivno. Pratili smo podatke Monstata kako se cijene kreću. Moramo kupovati domaće proizvode, kako bi naša privreda bila konkurentnija”, rekao je Đeljošaj.

Poslanik DPS-a Nikola Milović smatra da postoji pogrešan pristup. 

"Imamo nastup totalne sulude ekonomske logike: bolje živjeti, a manje raditi. To je veliki problem i za pojedince i za samu državu. Građani su očekivali bolji životni standard, a to se nije desilo za ovih 100 dana Vlade", ocjenjuje Milović.

Milović tvrdi da je u Crnoj Gori opala kupovna moć.

“Nakon skromne trpeze u januaru, u februaru građane su čekali računi. Populistički model je opasan i za ekonomiju. Dakle, u ekonomskom smislu Vlada zaslužuje tanku dvojku. Ne možemo napraviti laka rješenja preko noći. Pitanja su kompleksna. Ne bih se mnogo hvalio ostvarenim suficitom“, rekao je on.

Prema riječima potpredsjednice Skupštine Crne Gore i funkcionerke Demokratske Crne Gore Zdenke Popović, naša država mora promijeniti svoj ekonomski model.

„Crna Gora nikada nije imala dugoročnu ekonomsku strategiju. Za nas je ekonomsko odlučivanje uvijek bilo ad hoc. Naša privreda se svela na usluge”, smatra Popović.

Ipak, raduje se što je od 2020.godine fokus vlada na građane, a ne na tajkune i privrednike. 

“Od devedesetih godina nije postojala vlada koja je sve ovo uradila za 100 dana kao što je ova. I ne samo oni, već i skupštinska većina. Dovoljna su samo imenovanja u pravosuđu. Od mene ne dobijaju prelaznu ocenu, već odličnu", rekla je ona.

Popovićeva je pohvalila i opoziciju koja je, prema njenim riječima, bila konstruktivna.

"Ipak, politiku treba izbaciti kada je u pitanju standard građana“, rekla je ona.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša tvrdi da Crna Gora nema dugoročni model ekonomskog razvoja.

"Suština je da nemamo konsenzus o tome", dodao je.

Pomenuo je i današnji Odbor za bezbjednost.

“Danas smo vidjeli kakve se nevjerovatne stvari dešavaju. Sve to vide investitori koji žele da ulažu u Crnu Goru. Problemi su i dug i inflacija. U prethodna tri mjeseca malo se govorilo o ekonomiji”, rekao je on.

Prema riječima ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, njegov resor je "zagrizao veliku jabuku".

"Pokrenuli smo veliki broj aktivnosti. Ili će nas ta jabuka pojesti, ili se moramo sami sa njom izboriti”, istakao je on.

On je rekao da su mnogi problemi naslijeđeni iz prethodnog perioda.

“Želimo da se pozicioniramo kao stožer energetskog sektora, te da učinimo da se određene devijacije više ne ponavljaju”, zaključio je Mujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније