Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М.Љ.

27. 11. 2023. 07:34 >> 07:47

OBRAĆANjE NAKON SMJENE

Ljesar: Air Montenegro ostavljamo sa dobiti od 2,7 miliona

Dosadašnji Odbor direktora Air Montenegra, prema riječma predsjednika Petra Ljesara, kompaniju prepušta sa pozitivnim saldom od devet miliona eura na računima i ostvarenoj neto dobiti od 2,7 miliona eura. Kako je saopštio, samo u ovoj godini, sa svega 125 zaposlenih, Air Montenegro je prevezao 450 hiljada putnika i ostvario pozitivan rezultat u iznosu od pet miliona. Ljesar navodi da ovaj rezultat predstavlja prvi pozitivan finansijski ishod zabilježen u crnogorskoj avijaciji u posljednjih petnaest godina.

Vlada je u četvrtak smijenila članove Savjeta ACV i Odbora direktora nacionalne avio-kompanije To Montenegro. Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da su raspisani konkursi za izbor dva člana u tim tijelima. Predsjednik Odbora ToMontenegra bio je Pavle Ljesar, a članovi Orhan Hodžić, Suad Đelović, Mersad Mujević i Danilo Marković.

"U proteklom trogodišnjem periodu, odnosno od samog osnivanja kompanije Air Montenegro, bila mi je izuzetna čast biti dio Odbora direktora nacionalnog avioprevoznika. Bio sam dio osnivanja i uspješnog pokretanja letova nacionalne aviokompanije u rekordnom roku od samo tri mjeseca, u periodu pandemije koronavirusa i nezapamćene globalne krize”, navodi Ljesar u saopštenju.

Ističe da je nacionalna aviokompanija zabilježila istorijske rezultate u odnosu na raspoložive kapacitete i svega dva aviona u svom posjedu.

“Samo u ovoj godini do sada Air Montenegro je prevezao 450 hiljada putnika i ostvario pozitivan rezultat u iznosu od pet miliona eura (EBITD), sa svega 125 zaposlenih. Ovaj rezultat predstavlja prvi pozitivan finansijski ishod zabilježen u crnogorskoj avijaciji u poslednjih petnaest godina”, naveo je Ljesar.

Ističe da je uspjeh rezultat domaćinskog načina vođenja kompanije, optimalnog modela poslovanja i zajedničkih napora svih operativnih i stručnih timova.

“Kompaniju prepuštamo sa pozitivnim saldom od devet miliona eura na računima i ostvarenoj neto dobiti od 2,7 miliona eura. Sproveli smo i pripreme za sledeću godinu, uključujući obezbjeđivanje IATA koda 4O, koji istovremeno predstavlja registracioni kod Crne Gore, kao i izradu investiciono-razvojnog plana do 2028. Godine”, kaže Ljesar.

Takođe, ističe da kompanija ulazi u 2024. godinu sa kompletno završenim tenderima za nabavku adekvatnog PSS sistema, definisanim rasporedom letenja i zaključenim ugovorima za hangar Montenegro Airlinesa, kao i ugovorima za dva vazduhoplova za ljeto 2024, sa uštedom od pola miliona eura u odnosu na 2023. godinu.

“Sveobuhvatna obuka kompletnog letačkog i kabinskog osoblja za predstojeći period, kao i postavljanje mnogih drugih osnova i principa poslovanja kompanije, dodatno su unaprijedili model poslovanja”, kazao je on.

Navodi da je otvorena lepeza novih mogućnosti pred Evropskom komisijom i Agencijom za zaštitu konkurencije, omogućavajući da, ukoliko se razvoj u narednim godinama nastavi započetim tempom, uspjeh bude zagarantovan.

“Bila mi je čast biti dio ovog menadžmenta i kolektiva. Svoj put nastaviću u struci i avijaciji kao instruktor pilota, sa nadom u još svjetliju i bolju budućnost naše nacionalne aviokompanije. Zahvaljujem se svim partnerima, saradnicima i putnicima, kao i zaposlenima Air Montenegra bez čije predanosti postizanje prethodno pomenutih rezultata ne bi bilo moguće, a budućem Odboru želim uspješnost u radu”, poručio je Ljesar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније