Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dragana Šundić, TVCG ]

10. 11. 2023. 16:22 >> 17:33

APEL PROIZVOĐAČA

Država da poveća agorbudžet, brojni problemi u mliječnoj industriji

Država mora pomoći domaćim proizvođačima i povećati agrobudžet za narednu godinu, poručili su iz Udruženja proizvođača mlijeka i poljoprivrednika nakon sastanaka sa ministrom Vladimirom Jokovićem. Ukoliko resorno ministarvo ne bude imalo sluha za njihove zahtjeve prijeti gašenje mliječne industrije u Crnoj Gori.

Prekomjerni uvoz pogađa domaće mljekare, koji su od ministra poljoprivrede tražili uvođenje kvota za uvoz mlijeka i povećanje premija za otkup. Ukoliko država ne bude imala sluha za njih, poručuju da je izvjesno gašenje domaće proizvodnje. I pored problema, kažu da cijene mlijeka neće povećavati.

"Moramo da vodimo računa o tržištu, moramo da vodimo računa o potrošaču, jer naši proizvodi ispod cijena uvoznih proizvoda i mi smo mnogo bliži potrošaču cjenovno nego što su bliži uvozni prozivodi", saopštio je Milutin Đuranović iz Udruženja prerađivača mlijeka.

Da nijesu zadovoljni današnjom reakcijom čelnika resornog ministastva, kaže sekretar Udruženja poljoprivednika iz Danilovgrada, Vlado Lakić.

"Mi smo tražili uvećanje subvencija u iznosu koliko imaju naše kolege u regionu da bi bili konkurenti, a mi to u ovom trenutku nemamo. Dobili smo obećanje da ćemo dobiti nekih 15 eura kada govorimo o kravama, dok naše kolege u Srbiji imaju 350 eura", istakao je Lakić.

Iz Ministastva poljoprivrede poručuju da su tražili da agrobudžet za narednu godinu bude znatno veći, te da su dobili optimistične povratne informacije.

"Plan je da podignemo premije po grlu i po litru za narednu godinu, to je reda veličina nekih 10 odsto, 2 euro centa po litru. Treba krenuti i u preradu sira", kazao je, između ostalog, Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede.

Domaci proizvođači pozivaju građane da kupuju njihove proizvode kako bi im pomogli u rješavanju problema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније