Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

02. 10. 2023. 15:40 >> 15:42

SPALEVIĆ PORUČIO

"PKCG eliminiše sektor malih i srednjih trgovaca naftom"

Netransparentnim i neinkluzivnim procesom formiran je novi saziv Odbora Udruženja za rudarstvo i energetiku, pa je takvim načinom PKCG u potpunosti eliminisala predstavnike sektora malih i srednjih preduzeća iz branše koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata, ukazuje generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Crne Gore Boris Spalević.

"U ime UNKCG i protestnim obraćanjem koje je upućeno PKCG, navodi se i objašnjava da su interesi i načini poslovanja malih i srednjih preduzeća po mnogo čemu drugačiji od interesa velikih korporacija, pa se ne može prihvatiti da danas nemamo u tom Odboru PKCG ni jednu lokalnu ili crnogorsku firmu iz malog i srednjeg biznisa", kazao je Spalević.

Udruženje naftnih kompanija, kako je kazao, koje zastupa interese sektora trgovine naftom i naftnim derivatima reagovalo i tražilo od PKCG hitan sastanak i tražili su da se ospori takav neikluzivni postupak, a revolt je nastao jer su se u budućim organima odlučivanja našli samo predstavnici inostranih firmi.

U UNKCG navode da nije sporno to što su inostrane kompanije u Odboru PKCG, mnoge od njih daju doprinos privrednom razvoju, kvalitetu poslovanja i transferu znanja u Crnoj Gori, sa mnogima imamo i odličnu saradnju, ali treba istaći da upravo preko PKCG neke od njih umjesto toga svjesno sputavaju privredni razvoj, konkretno kada koriste sebično monopolsku poziciju u poslovanju preko luke Bar i utiču svojim glasom unutar PKCG na donošenje ili osporavanje samo onih zakona i pravilnika koji mogu uticati na njihovu konkurentnost, nekada pokušavajući i da ospore ili uspore usvajanje i primjenu EU direktiva i poslovanja savremenih zemalja.

Udruženje naftnih kompanija Crne Gore ukazuje dodatno da je, kako kaže Spalević, zarad interesa pojedinih kompanija, PKCG kršila ne samo sada nego i ranije Zakon o privrednoj komori, jer iako je nekoliko puta UNKCG tražilo da postane dio tada formirane Grupacije naftnih distributera, PKCG je odbijala takve zahtjeve iako odlukom Upravnog odbora Privredne komore članovi Privredne komore mogu postati i nevladine organizacije, udruženja i druge organizacije koje obavljaju poslove od značaja za privredu, na njihov zahtjev.

"Očigledno, kao i tada, tako i danas, ne postoji volja da se čuje glas predstavnika privrednika koji čine članice Udruženja nafnih kompanija Crne Gore, a većinski su to domicijalne firme, koje danas sa 15 članica upošljavaju preko 600 radnika, a svaka od članica plaća članske doprinose PKCG. Međutim, to izgleda nije dovoljno da PKCG odobri da predstavnici UNKCG postanu dio te Grupacije ili novog saziva OU Energetike i rudarstva jer je napravljen takav selekcijski proces, da samo „odabrani po veličini“ učestvuju u kreiranju privrednog ambijenta, a u ovom slučaju to su sve inostrane kompanije", istakao je Spalević. 

Iako je, kako kaže, način rada i javnost rada Komore definisana i zakonom i statutom PKCG gdje stoji da Komora redovno upoznaje svoje članove sa odlukama, stavovima i predlozima usvojenim na sjednicama organa i drugih oblika rada, kao i drugim aktivnostima putem glasila Komore, sredstava javnog informisanja, izdavanjem posebnih informacija, putem e - mail-a, web-sajta i drugih oblika komunikacija, ovaj put je to perfidno izostalo, kako bi se eliminisao sektor malih i srednjih preduzeća, pa je od svega navedenog to „nedgje objavljeno na web sajtu PKCG“, pa ko je saznao, saznao je.

UNKCG će, poručuje Spalević, tražiti i istrajavati da mala i srednja preduzeća iz ove branše, imaju jednaka prava i obaveze i pravo da budu birani i biraju svoje predstavnike u organe i tijela Komore.

Iz UNKCG poručuju da bi na isti način odreagovali da je obratna situacija i da su nekim slučajem izostavljeni predstavnici inostranih kompanija, jer svi zajedno, činimo privredu Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније