Економија

Б.Ч.Ј. [ Мина ]

30. 09. 2023. 13:43   >>  13:44 1

БУЏЕТ

Суфицит за осам мјесеци 191,9 милиона

У првих осам мјесеци је, имајући у виду реализацију прихода и расхода, остварен суфицит буџета у износу од 191,9 милиона eура, или 3,1 одсто процијењеног бруто домаћег производа (БДП), показали су најновији подаци Министарства финансија.

Из Министарства су саопштили да је у августу буџетски суфицит износио 43 милиона eура.

Према подацима Министарства, приходи буџета су у периоду јануар – август износили 1,69 милијарди eура, или 27,3 одсто процијењеног БДП-а и већи су 298,4 милиона или 27,3 одсто у односу на планиране, док су у односу на упоредни период прошле године већи 414,7 милиона или 32,6 одсто.

„Најзначајнија позитивна одступања забиљежена су код осталих, као и код прихода по основу пореза на додату вриједност (ПДВ) и пореза на добит правних лица, доприноса за обавезно социјално осигурање и донација и трансфера“, наводи се у извјештају Министарства о извршењу буџета за период јануар-август.

Приходи по основу ПДВ-а до краја августа наплаћени су у износу од 680,3 милиона eура, што је 59,4 милиона или 9,6 одсто више у односу на планиране и 99,7 милиона или 17,2 одсто више у односу на исти период претходне године.

„Категорија прихода од акциза, у наведеном периоду, наплаћена је у износу од 209,2 милиона eура, што је у односу на план више 35,7 милиона или 20,6 одсто, односно 44,4 милиона или 26,9 одсто у односу на исти период претходне године“, наводи се у извјештају.

Највећи допринос расту акциза за осам мјесеци ове године забиљежен је код акцизе на минерална уља и њихове деривате, и то у износу од 114,6 милиона eура, као и код акцизе на дуван и дуванске производе, у износу од 65,5 милиона eура.

„Имајући у виду да је 1. јула ове године ступио на снагу члан Закона о акцизама, којим се уводи акциза на производе од шећера, какаоа и сладолед, по овом основу до сад је наплаћено укупно милион eура“, прецизирали су из Министарства.

Значајном расту у реализацији прихода од ПДВ-а и акциза допринијела је и добра туристичка сезона.

Приходи по основу пореза на добит правних лица наплаћени су у износу од 139,1 милион eура и већи су у односу на планиране 32 милиона или 29,9 одсто, док су у односу на упоредни период прошле године већи 59,7 милиона или 75,2 одсто.

„Значајан раст ове категорије прихода, превасходно је резултат раста економске активности и остварених резултата привредних субјеката у претходној години, побољшања пореске дисциплине, као и имплементације прогресивне стопе опорезивања добити“, објаснили су из Министарства.

Категорија доприноса реализована је у износу од 339,6 милиона eура, што је 60,4 милиона или 21,7 одсто више у односу на планиране, односно 71,3 милиона или 26,6 одсто више у односу на упоредни период прошле године.

„Доприноси и у августу настављају тренд раста, а боља наплата ове категорије прихода резултат је ефеката имплементације Закона о репрогаму пореског потраживања, али и увећане основе за обрачун доприноса усљед повећања коефицијената за зараде запослених у јавном сектору“, наводи се у извјештају.

Остали приходи у посматраном периоду износили су 140,9 милиона eура, што је 74 милиона више у односу на планиране, односдно 121,2 милиона више у односу на посматрани период претходне године.

"Најзначајнији прилив остварен је усљед прекида хеџинг аранжмана из 2021. године који је, закључно са августом, износио близу 60 милиона eура, као и преноса средстава наплаћених у оквиру имплементације пројекта Економског држављанства у укупном износу од 55,5 милиона, закључно са преносом средстава извршеним у августу", рекли су из Министарства.

У наведеном периоду значајан раст забиљежен је и код категорије донације и трансфери, који су остварени у износу од 49 милиона eура, што је у односу на план више 20,2 милиона и 27,1 милион у односу на упоредни период прошле године.

Раст наведене категорије превасходно је резултат извршене уплате средстава од ЕУ, а по основу директне буџетске подршке за енергетску ефикасност. Наведена средства, сходно финансијском споразуму, представљају ненамјенска средства која се могу користити за финансирање буџетских потреба.

„Са друге стране, нешто нижу реализацију у односу на планиране биљеже приходи од пореза на доходак физичких лица, који су остварени у износу од 37,4 милиона eура, што је у односу на план мање 1,9 одсто, док су у односу на исти период прошле године мањи 37,2 одсто“, прецизира се у извјештају.

Значајно одступање ове категорије прихода у односу на исти период прошле године, доминантно је резултат значајног увећања процента уступања прихода по основу пореза на доходак физичких лица општинама, сходно Закону о измјенама и допуни закона о финансирању локалне самоуправе, који је ступио на снагу у августу прошле године.

Приходи су у августу износили 243,4 милиона eура и већи су у односу на план 41,3 милиона или 20,4 одсто и 50,3 милиона или 26 одсто у односу на прошлогодишњи август.

Издаци буџета за период јануар-август ове године износили су скоро 1,5 милијарди eура или 24,2 одсто процијењеног БДП-а и у односу на планиране мањи су 133,8 милиона или 8,2 одсто, док су у односу на исти период прошле године већи 195,4 милиона или 15 одсто.

У структури укупне потрошње у посматраном периоду, текући буџет извршен је на нивоу од 1,42 милијарде eура, што представља 95 одсто укупне потрошње, док је капитални буџет извршен на нивоу од 71,82 милиона, што представља пет одсто укупне потрошње.

Посматрајући главне категорије потрошње у оквиру текућег буџета, текући издаци, у наведеном периоду, реализовани су у износу од 632 милиона eура и у односу на планиране мањи су 30,9 милиона или 5,6 одсто.

У оквиру ове категорије издатака, најзначајнија издвајања су у код бруто зарада и доприноса на терет послодавца у износу од 420,5 милиона eура, што је у односу на план веће 12,9 милиона или 3,2 одсто и које су реализоване у складу са важећим законским прописима, потписаним колективним уговорима и стварном обрачуну зарада, док су остале буџетске позиције у оквиру текућих издатака испод плана, сходно стварној динамици потрошње потрошачких јединица.

„Трансфери за социјалну заштиту до краја августа остварени су у износу од 529,8 милиона eура и већи су у односу на планиране 9,4 милиона или 1,8 одсто, док су у односу на исти период прошле године већи 122,7 милиона или 30,1 одсто, што је доминантно резултат већег извршења по основу права из области социјалне заштите и права из области пензијског и инвалидског осигурања, усљед примјене важећих законских рјешења“, наводи се у извјештају.

Капитални буџет у посматраном периоду остварен је у износу од 71,82 милиона eура, што представља извршење 53,6 одсто плана.

Расходи су у августу износили 200,4 милиона eура и мањи су у односу на план 8,2 милиона или 3,9 одсто, а већи су 53,4 милиона или 36,4 одсто у односу на август прошле године.

„Највеће одступање односи се на капитални буџет, који је остварен у износу од 22,6 милиона eура, што је 3,4 милиона веће извршење од плана, односно што представља 118 одсто плана, док је текући буџет реализован на нивоу од 95 одсто плана“, закључује се у извјештају.

Пратите нас на

Коментари 1

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније