Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М.

12. 07. 2023. 16:15 >> 16:16

MONTEPUT

Auto-putem prošlo 2.157.601 vozilo, sankcionisano 2.232 vozača

Trinaestog jula je godina dana od puštanja u saobraćaj prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa i 18 godina od kada je u funkciji tunel “Sozina” sa prilaznim saobraćajnicama. I jedan i drugi objekat, kao djelovi jedinstvenog autoputa kome težimo, u svom vremenskom okviru predstavljaju značajne objekte putne infrastrukture od posebnog značaja za Crnu Goru, kazao je direktor Monteputa Milan Ljiljanić.

“Na ovaj jubilej, kroz statistički prikaz podataka o broju vozila koji je prošao autoputem, prihodu ostvarenom po osnovu naplate putarine i drugim informacijama koje smatramo bitnim za prezentaciju svega što smo radili u prethodnom periodu od godinu dana i video materijal, približićemo građanima Crne Gore i zainteresovanim medijima izazove koji su nas pratili u prethodnoj godini kada je u pitanju prioritetna dionica autoputa od Smokovca do Mateševa, kao i aktivnosti Monteputa preduzete na upravljanju i održavanju ovog zaista zahtjevnog putnog pravca”, kazao je Ljiljanić.

Monteput je, kako kaže, realizovao sve aktivnosti na kadrovskoj i tehničkoj osposobljenosti da zadatke iz okvira svoje nadležnosti obavljamo profesionalno, na najbolji mogući način.

“Od otvaranja autoputa i početka naplate putarine, odnosno od od 21.7.2022. do 11.7.2023. godine, auto-putem je prošlo 2.157.601 vozilo, a rekordan broj prolazaka vozila ostvaren je 7.8.2022., kada tada je auto-putem prošlo 14.325 vozila. U navedenom periodu, od naplate putarine sa autoputa prihodovano je 8.749.820 eura”, poručio je Ljiljanić.

Cilj im je, kako dodaje, da u narednom periodu povećaju broj korisnika elektronska naplate putarina, koja trenutno ima udio od 15 odsto ukupne naplate putarine, i tu vide prostor za znatno uvećanje ovog procenta.

“Trenutno smo u fazi unaprjeđenja sistema naplate putarine, proširenja naplatnog centra Mateševo, odnosno stvaranja uslova potrebnih da spremni započnemo promociju upotrebe ENP-a. Cijena Tag uređaja iznosi 20 eura, dok minimalna uplata na korisnički račun iznosi 50 eura za fizička lica, odnosno 112,50 eura za pravna lica, i na taj način korisnici ostvaruju popust od 10% na cijenu putarine”, kazao je Ljiljanić.

"38 saobraćajnih nezgoda zabilježena je samo materijalna šteta. Obustave saobraćaja su vršene nakon težih incidenata koji zahtjevaju uviđaje i imali smo 14 slučajeva zatvaranja saobraćaja, koja su u prosjeku trajala oko 1.5 časova”, saopštio je Ljiljanić.

Saradnja sa Upravom policije i Mobilnom jedinicom saobraćajne policije je, kaže on, na visokom nivou i u nastavku su podaci zabilježenih prekršaja u prethodnih 12 mjeseci.

“Prekršaji prekoračenje brzine – ukupno sankcionisanih 2.232 vozača. Prekršaji prisustvo alkohola u organizmu – ukupno sanicionisanih prekršaja 35 vozača. Prekršaji neregistrovana vozila i vozači bez položenog vozačkog ispita – ukupno sankcionisanih 300 vozača. Ostali prekršaji – ukupno sankcionisanih prekršaja 330 vozača. Posebno treba istaći da je ukupno lišeno slobode 44 lica zbog prekršaja prekoračenja brzine (22) i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu (22)”, navodi Ljiljanić.

Na prioritetnoj dionici, Smokovac – Mateševo, planski je predviđena izgradnja dvije benzinske stanice sa pratećim sadržajima.

“U toku je priprema tenderske dokumentacije. Tokom septembra planiramo objavljivanje tendera za dugoročni zakup lokacije. Nakon izbora najpovoljnije ponude i zaključenja ugovora, u roku od godinu dana možemo očekivati da benzinske stanice sa pratećim sadržajima budu otvorene, što će upotpuniti uslugu na auto-putu”, kazao je Ljiljanić.

Monteput se priprema i za naredne dionice autoputa.

“U skladu sa Zaključkom Vlade Crne Gore, broj 07-011/23-2276/3 od 18.05.2023.godine, obezbijeđena su sredstva iz dobiti Društva za 2022.godinu u iznosu od 1.712.076,43 eura za izradu glavnog projekta dionice auto-puta Bar-Boljare, od Mateševa do Andrijevice. U završnoj fazi je izrada elaborata eksproprijacije za donicu Mateševo- Andrijevica, Tokom naredne godine ćemo pokrenuti postupak eksproprijacije zemljišta, a paralelno sa tim očekujemo završetak projektne dokumentacije i raspisivanje tendera za izvođenje radova”, ističe Ljiljanić.

U narednom periodu takođe planiraju raspisivanje tendera za izradu Idejnog projekta za dionicu Andrijevica-Berane-Boljare.

“Kroz promotivni video funkcionisanja autoputa Bar-Boljare, prioritetne dionice Smokovac- Mateševo, prikazaćemo izazove koji su nas pratili u prethodnoj godini kao i aktivnostima Monteputa preduzetim na upravljanu i održavanju ove dionice”, zaključio je Ljiljanič.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније