Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Т.Г.

05. 05. 2023. 07:18 >> 07:34

VUJOVIĆ U "MREŽI"

"U prethodnoj godini EU odobrila 140 miliona bespovratnih sredstava"

U prethodnoj kalendarskoj godini Crna Gora je za nove projekte dobila 140 miliona eura bespovratnih sredstava iz evropskih fondova, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG Bojan Vujović iz Ministarstva evropskih poslova. Istakao je da ova sredstva prolaze kroz veoma strog proces kontrole kada je u pitanju njihovo finansijsko upravljanje.

Istakao je da Ministartsvo evropskih poslova radi na pripremi novih projekata. 

"Kada pričamo o evropskim fondovima, maj mjesec je pravi mjesec za to. Ministarstvo evropskih poslova radi na pripremi novih projekata i poziva iz različitih programa koje finansira Evropska unija. U prethodnoj kalendarskoj godini smo na naše veliko zadovoljstvo završili sa nešto više od 140 miliona eura novoodobrenih sredstava za nove projekte. Vrlo smo uspješno ušli u novi sedmogodišnji programski period, dakle EU bespovratna sredstva odobrava na novou budžeta od sedam godina, tako da smo ovaj period koji uslovno zovemo treći finansijski period ili IPA 3 otpočeli 2021. godine i već uveliko radimo na pripremi implementacije ovih programa", kazao je Vujović. 

Naveo je da opštine sa sjevera Crne Gore često apliciraju za bespovratna sredstva. 

"Kada su u pitanju opštine kao lokalne samouprave, imamo različite situacije. Opštine sa sjevera možemo da pohvalimo, jer često apliciraju i sve one opštine koji na vrijeme imaju oformljene timove za pisanje i implementaciju programa imaju veće šanse da dobiju bespovratna sredstva", kazao je Vujović. 

Istakao je da bespovratna sredstva Evropske unije prolaze kroz veoma strog proces kontrole kada je u pitanju finansijsko upravljanje i dodao da u ovom finansijskom periodu i mala i srednja preduzeća imaju pirliku da učestvuju u ovim pozivima.

"Ono što jeste izazov u povlačenju i korišćenju evropskih fondova su administrativni kapaciteti. Suočavamo se sa situacijom da imamo jedan ograničeni obuhvat ljudi koji su stekli ta uska i specifična znanja koja su neophodna za upotrebu tih fondova, ali se trudimo da prepoznamo značaj pripreme nove baze administrativnih kapaciteta", zaključio je Vujović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније