Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

А.М.

31. 03. 2023. 16:18   >>  16:19 1

ANĐUŠIĆ SAOPŠTIO

"Za tri godine javni dug povećan za 400 miliona eura"

Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Mihailo Anđušić reagovao je na Izvještaj o javnom dugu koji je objavila Vlada Crne Gore, a u kojem se navodi da je javni dug za tri godine povećan za 400 miliona eura.

"U Izvještaju o javnom dugu na dan 31. decembar 2022. godine koji je danas objavila Vlada Crne Gore, ili je riječ o neznanju ili o namjeri da se fingiraju podaci pred izbore o smanjenju javnog duga u apsolutnom iznosu, “na šta je u najvećem dijelu uticala činjenica da u toku 2021. i 2022. godine nije bilo većih kreditnih zaduženja” kako navode iz Vlade. Takođe, MONSTAT nije objavio godišnje podatke o BDP-u za 2022. već kvartalne, je nejasno na koje se podatke Vlada poziva kada se računa visina duga u odnosu na BDP", saopštio je Anđušić.

Ukupan javni dug Crne Gore na kraju prošle godine je iznosio 4,1 milijardu EUR, odnosno 70,77 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kako Anđušić tvrdi, navedena informacija Vlade nije u skladu ni sa ranije objavljenim Izvještajima o javnom dugu koje Vlada na predlog Ministarstva finansija usvaja do kraja marta tekuće, za prethodnu godinu.

"Da brojke demantuju Vladu Crne Gore jasno se vidi na osnovu podataka da je javni dug Crne Gore na kraju 2019. iznosio 3,8 milijardi eura, na kraju 2020. godine je povećan na 4,4 milijarde zbog enormnog zaduženja apostolske vlade od 750 miliona eura, dok je na kraju 2021. bio 4,16 milijardi eura, slično kao i na kraju 2022. godine kada je iznosio 4,1 milijardu eura. Budući da je prije dolaska aostolske Vlade, državni dug Crne Gore iznosio 3,7 milijardi eura, suština je da su prethodne dvije Vlade povećale javni dug za oko 400 miliona eura", kazao je Anđušić.

Dodaje i da je jasno da ovi podaci demantuju Vladu da posljednje tri godine karakteriše smanjenje javnog duga u apsolutnom iznosu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније