Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Б.

21. 03. 2023. 13:47 >> 13:52

DAMJANOVIĆ

Carinsko poslovanje uskladiti sa razvijenim zemaljama

Uspješna implementacija izrade Mape puta za uspostavljanje jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini dovešće do percipiranja Crne Gore kao destinacije koja je carinsko poslovanje uskladila sa modernizovanim procesima rada razvijenih zemalja, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je danas na Završnoj radionici povodom izrade Mape puta za uspostavljanje jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini, koja je organizovana uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC), kazao da će implementacija tog projekta dovesti do percipiranja Crne Gore kao integrisanog dijela regiona, odnosno EU.

"Mapa puta je pripremni dokument koji sadrži set izvještaja o sprovedenim analizima važećeg pravnog i regulatornog okvira Crne Gore i postojećih poslovnih procesa u institucijama, kao preporuke za pojednostavljenja procedura koje je potrebno sprovesti kako bi se omogućio potpuno elektronski jedinstveni šalter", navodi se u saopštenju resornog Ministarstva.

Kada se implemetira, pomenuta veb aplikacija omogućiće elektronsko podnošenje zahtjeva i sve dokumentacije potrebne za uvoz, izvoz i tranzit robe preko jedne ulazne tačke, nakon čega će biti stavljeni na raspolaganje svim nadležnim organima.

Namjera ovakvog projekta, kako je Damjanović dodao, je da se pojednostavljivanjem usluga u prekograničnoj trgovini obezbijedi lakoća poslovanja i promovišu novi vidovi međuresorne saradnje i koordinacije, te da se smanjenjem vremena i troškova, poveća efikasnost, predvidljivost i transparentnost trgovinskih transakcija, koje će usloviti i dodatno snaženje kredibiliteta i povjerenja u regulatorne aktivnosti.

Projekat uvođenja nacionalnog jedinstvenog šaltera biće finansiran kroz kreditni aranžman sa Svjetskom bankom, koji je potpisan u februaru, a za potpunu pripremu i implementaciju će biti potrebno oko tri i po godine.

"Uspostavljanje nacionalnog jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini je obaveza koja je proistekla iz Sporazuma Svjetske trgovinske organizacije o olakšicama u trgovini, a koji je Crna Gora ratifikovala 2016. godine", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније