Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

18. 03. 2023. 09:14   >>  14:11 2

VUKAN PEJOVIĆ

Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture

Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.

Pejović je objasnio da je dopunama i izmjenama Granskog kolektivnog ugovora predviđeno da svi radnici u kulturi u prosjeku dobiju 20 -25 odsto povećanje koeficijenta.

„U tom prosjeku umjetnički sektor je skrajnut na manje od 3,5 odsto. Dakle, svi ostali sektori, od fizičkih radnika, do rukovodilaca dobiće uvećanje, jedino umjetnički sektor je mnogo ispod tog prosjeka, što je ponižavajuće“, rekao je on.

Objasnio je da su umjetnički radnici, nažalost reagovali tek nakon potpisivanja ugovora, umjesto da su spriječili da se on potpiše. Dodao je da nemaju ništa protiv toga što su ostalim radnicima u kulturi povećani koeficijenti 25-100 odsto, već podržavaju taj potez, ali da ne žele da oni budu izuzeti. 

„Tih 3,5 odsto je zaista sramno. Neadekvatno je i neprimjereno da se reprezentima kulture koji predstavljaju kulturu u Crnoj Gori i regionu dobiju toliko niži koeficijent u odnosu na ostale“, rekao je on.

Istakao je da su juče umjetnici koji su se okupili zbog protesta, primljeni u ministarstvo kulture.
„Predstavnica Ministarstva kulture Milena Bošnjak nam je dala obećanje da će se sastaviti radno tijelo koji će donijeti odluku o korigovanju koeficijenata umjetnikog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi“, kazao je on.

Pejović je rekao da se nada da će do petka biti ispunjeno obećanje.

„Ukoliko to ne bude ispunjeno mi ćemo u petak obustaviti rad svih pozorišta u Crnoj Gori, Crnogorskom narodnom pozorištu, Kraljevskom pozorištu Zetski dom, Gradskom pozorištu Podgorica, Nikšićkom pozorištu, muzičkim centrima. Neće biti nikakvog kulturnog produkta koji stvaraju ti umjetnički sektori, ni predstava, ni izložbi ni koncerata. Pa da vidimo da li su ljudi koji su izopšteni ugovorom bitni“, kazao je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније