Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Radio CG ]

19. 02. 2023. 12:30   >>  12:48 4

NA ZAJEDNIČKOJ SJEDNICI 27. FEBRUARA

Sa Albanijom sporazumi o poljoprivredi, investicijama, turizmu...

Crna Gora i Albanija, 27. februara na zajedničkoj sjednici vlada potpisaće niz sporazuma o saradnji u poljoprivredi, kapitalnim investicijama, turizmu, kulturi, nauci, sportu. To je  najavio otpravnik poslova u Ambasadi Albanije Đorđe Janković. Ističe takođe, da su zajedničke sjednice uobičajena praksa u diplomatiji. Ekonomski analitičar Mirza Mulešković ocjenjuje da su ovakvi sastanci dobri za uspostavljanje bolje saradnje u regionu, ali se nada da nijesu uvod za priključenje Crne Gore u Otvoreni Balkan.

Nakon više od četiri godine pauze opet se organizuje zajednička sjednica vlada Albanije i Crne Gore. Prethodna održana je 2018. i označila je početak saradnje dvije države kroz održavanje takvog skupa. Na sadašnjoj čiji domaćin će biti crnogorska vlada 27. februara pokrenuće se brojne teme, te potpisati bilateralni sporazumi. To je za Radio Crne Gore  najavio otpravnik poslova u Ambasadi Albanije Đorđe Janković.

“Ovakav mehanizam, usuđujem se reći, često se primjenjuje u diplomatskoj praksi, jer prosto prijateljskim državama, omogućava da na jednom mjestu riješe veliki broj pitanja koja pripadaju različitim resorima, da otvore dijalog o brojnim temama od zajedničkog interesa i da, što je i možda najvažnije, potpišu niz bilateralnih sporazuma. I ove godine očekujemo potpisivanje niza akata o saradnji u oblasti poljoprivrede, kapitalnih investicija, unutrašnjih poslova, odbrane, turizma, zdravlja, socijalnog staranja, kulture, nauke, sporta..., “, naveo je Janković.

Crna Gora i Albanija, ističe sagovornik Radija CG, i do sada su uspostavile dobre odnose i saradnju. 

“Sve se zasniva na principima prijateljstva i saradnje, na zajedničkim ciljevima u regionalnoj saradnji i evropskoj perspektivi, naravno savezništvu u NATO-u, pa smo uvjereni da će i ovogodišnja sjednica biti veoma uspješna i to na obostrano zadovoljstvo”, poručio je Janković.

Ovakvi sastanci, ocjenjuje ekonomski analitičar Mirza Mulešković, su dobri za jačanje regionalne saradnje država regiona. Nada se, međutim, da ovim činom Crna Gore ne preuzima obaveze, kako kaže,  za inicijitavu “Otvoreni Balkan”.

”Mislim da u ovom trenutku, imajući u vidu cijelu situaciju, u regionu, takođe inicijativu koja je eksperimentalnog karaktera, koja nije definisana do kraja, koja nema kreirane jasne mehanizme upravljanja, negdje nadam se ne uvodi kroz potpisivanje ovakvih sporazuma u inicijativu Otvoreni Balkan.”, naveo je Mulešković. 

Ukazuje Mulešković u komentaru za Radio Crne Gore da su evropski parlamentarci usvojili rezoluciju kojom su pokazali uzdržanost povodom te inicijative, jer nije, kako kaže, usklađena sa pravilima EU  
 
”Ja se nadam da ove sjednice sa državama regionu nijesu uvod za Otvoreni Balkan, ali imajući u vidu da se sastanci održavaju baš sa državama koje su dio inicijative, strah me je da jeste, ali se nadam da griješim”, poručio je Mulešković.

Ranije, kako je najvaljeno, naredna regionalna sjednica biće održana sa vladom Sjeverne Makedonije.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније