Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.V. ]

13. 02. 2023. 07:15 >> 20:47

EU PORUČILA

"Tender za Aerodrome da bude u skladu sa evropskim principima"

Evropska unija izrazila je očekivanje da će tender za koncesiju upravljanja Aerodromima Crne Gore biti u skladu sa principima javnih nabavki EU. Ta poruka sadržana je u izvještaju sa 12 sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, održanog 25. januara u Briselu, u hibridnom formatu. Vlada je taj izvještaj objavila na svom zvaničnom sajtu.

Kako se naglašava, EU je potvrdila značajan napredak Crne Gore u pogledu usklađivanja sa pravnom tekovinom Unije.

"U oblasti konkurencije, delegacija EU je izrazila očekivanje da će tender za koncesiju upravljanja aerodromima Crne Gore biti u skladu sa principima javnih nabavki EU", poručeno je sa Odbora.

Delegacija EU je pohvalila osnivanje Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK) i ukazala da mora u potpunosti koristiti ovlašćenja koja su joj data, kao i da je potrebno jačati kapacitete sudova kako bi radili na kompleksnim slučajevima koji se tiču konkurentnosti.

Takođe, delegacija EU je ukazala na potrebu da se poštuje odredba iz domaćeg zakonodavstva koja se tiče zastoja kod davanja obavještenja kao primjer brzog rješenja.

Kosntatovano je da je Agenicja objavila značaj broj odluka i mišljenja u izvještajnom periodu i da se u sklopu stečajnog postupka za Montenegro Erlajns radi na povraćaju nezakonito date državne pomoći u iznosu od 56 miliona eura.

"Delegacija EU je pozdravila bilateralnu saradnju AZZK sa Njemačkom, Slovačkom kao i na nivou Energetske zajednice. U oblasti zaštite potrošača, EK pozdravlja obavljeno usklađivanje domaćeg zakonodavstva u proteklom periodu i osnivanje Savjeta za zaštitu potrošača i podstiče Crnu Goru da dovrši usklađivanje sa pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti. U oblasti zaštite zdravlja, delegacija EU poziva Crnu Goru da završi usaglašavanje domaćeg zakonodavstva prevashodno u dijelu prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti, substancama ljudskog porijekla i kontroli duvana", navodi se se u Izvještaju.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније