Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

05. 12. 2022. 15:34   >>  18:08

AMBASADOR SA IBRAHIMOVIĆEM

Kineske kompanije zainteresovane za gradnju nastavka auto-puta

Brojne institucije i kompanije iz Kine žele da nastave saradnju kako na realizaciji sljedećih dionica auto-puta tako i u ostalim vidovima saobraćaja, kazao je novoimenovani ambasador NR Kine u Crnoj Gori Fan Kun, tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade za regionalni razvoj i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.

Kako je saopšteno iz Ibrahimovićevog kabineta, ambasador NR Kine istakao je da je i prije zvaničnog stupanja na dužnost znao dosta o Crnoj Gori, o njenim prirodnim ljepotama i bogatstvima, a nakon realizacije projekta izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač - Mateševo auto-puta Bar – Boljare od svojih sunarodnika i kolega dobio je kaže najbolje impresije o crnogorskom narodu i gostoprimstvu.

Ambasador je podsjetio potpredsjednika Ibrahimovića na nekadašnju intezivnu kulturnu saradnju Jugoslavije i Kine, zahvaljujući kojoj je veliki broj Kineza upoznat sa načinom života, običajima naroda sa ovih prostora, ali i ljepotama ovih predjela.

“Projekat izgradnje prve dionice auto-puta, uz sve izazove, složenost samog projekta, značajan broj objekata na samoj trasi, pokazao je da zajedno možemo da realizujemo krupne, kapitalne projekte, razvojne projekte u pravom smislu te riječi”, naglasio je ambasador Fan Kun, dodajući da brojne institucije i kompanije iz Kine žele da nastave saradnju kako na realizaciji sljedećih dionica auto-puta tako i u ostalim vidovima saobraćaja.

Budući da je oblast energetike sada u fokusu pažnje svih država, jasno je da postoji interesovanje i za buduće planove Crne Gore kada je razvoj projekata obnovljivih izvora energije u pitanju, istakao je Fan Kun.

Ibrahimović je naveo da je saglasan da je izgradnja prve dionice auto-puta dala dodatni implus bilateralnim odnosima dvije zemlje.

“Naši dobri odnosu su dokaz da veličina države nije najvažnija za uspostavljanje dobrih odnosa, koliko su bitne dobre namjere i dobra komunikacija. Uvijek postoji prostor za unapređenje odnosa, naročito u dijelu ekonomsko-trgovinske saradnje“, istakao je Ibrahimović ukazujući na potrebu da se ulože dodatni napori kako bi se kineskim građanima približila turistička ponuda Crne Gore.

„Vjerujem da postoji prostora da se u tom dijelu pojačaju aktivnosti, a svakako ćemo podržati svaki ideju i inicijativu u tom pravcu“ dodao je potpredsjednik Ibrahimović.

Kada je riječ o energetici, Ibrahimović kaže kako je činjenica da nas je energetska kriza sve obavezala na agilnost i brzo djelovanje, jer energetska stabilnost jeste jedan od uslova ekonomske stabilnosti.

“Naša država je bogata izvorima obnovljivih izvora energije i tu vidimo svoju šansu za realizaciju velikih razvojnih projekata. Kako bi stvorili dobar investicioni okvir i povoljan ambijent za strane investitore, trenutno radimo na setu zakonskih rješenja i strateških dokumenata, kao što je Nacionalni klimatski i energetski plan. Ovo je oblast za koju postoji veliko interesovanje za direktne strane investicije i naš zadatak je da radimo na stvaranju uslova da se investicioni zamajac i realizuje“ zaključio je Ibrahimović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније