Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

05. 12. 2022. 11:02   >>  11:00

PKCG APELUJE NA SOCIJALNI SAVJET

Odluku o Opštem kolektivnom ugovoru ne donositi ishitreno i netransparentno

Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) uputili su apel akterima Socijalnog savjeta da, kako su kazali, ishitreno i netransparentno ne donose odluku o zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora (OKU). Pozivaju da se povedu široke konsultacije svih zainteresovanih strana, kako bi dobili akt koji neće dovesti u pitanje poslovanje privrednih subjekata, niti uspostaviti nejednak i različit tretman za iste ili slične poslove.

Iz PKCG su kazali da su se, povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora, u javnosti mogli vidjeti i čuti istupi aktuelnih učesnika u socijalnom dijalogu, kojima se, kako su kazali, iznose neutemeljene tvrdnje i konstrukcije o njima.

"S tim u vezi, saopštavamo da ćemo se uvijek baviti privredom i njenim najboljim interesima. To ćemo činiti u svakoj prilici, pa i povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora", navode iz PKCG.

Oni navode da tekst Opšteg kolektivnog ugovora nije dostupan privredi, i ističu, da to samo po sebi ruši principe transparentnosti, saradnje i dijaloga u vezi sa čijim donošenjem su, kažu, jasno iskazali stav privrede – kao najvećeg poslodavca u Crnoj Gori.

"Iz medijskih napisa može se zaključiti da će nakon potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora doći do uvećanja zarada za prekovremeni i dvokratni rad, rasta dnevnica od 80% za rad nedjeljom, izuzev u djelatnostima gdje je neophodno 24-satno radno vrijeme. Navedeno će neminovno dodatno opteretiti poslovanje privrednih subjekata, naročito u branšama značajno pogođenim posljedicama krize", kazali su iz PKCG.

Iz tog udruženja privrednika navode da ni u čemu ne žele da ospore zahtjeve sindikata, jer je, kako dodaju, zaštita prava radnika i interes privrednika.

"Međutim, upravo iz ovih razloga, želimo da se povede računa o očuvanju svih privrednih subjekata, a naročito mikro i malih, jer bi svako dodatno opterećenje dovelo do gubitka radnih mjesta", navodi se u saopštenju.

Iz PKCG pozivaju da se povedu široke konsultacije svih zainteresovanih strana, kako bi dobili akt koji neće dovesti u pitanje poslovanje privrednih subjekata, niti uspostaviti nejednak i različit tretman za iste ili slične poslove.

"U Komori vjerujemo da takav Opšti kolektivni ugovor nikome nije cilj. Stoga danas, nakon što smo isto učinili prema ministru rada i predsjedniku Vlade, još jednom upućujemo apel akterima Socijalnog savjeta, kojima je Ustav i Zakon dao u zadatak da se staraju o zaštiti ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih i poslodavaca, da ishitreno i netransparentno ne donose odluku o zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora. Cijenimo da u ovakvim uslovima na tržištu rada to nikome ne bi bilo od koristi. Ni državi, ni privednicima, ni sindikatima", poručili su iz PKCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније