Економија

Б.Ч.Ј. [ Мина/Вијести ]

01. 12. 2022. 09:23   >>  09:20

ПОРЕЗ НА НЕПОКРЕТНОСТ СКОРО 750 ХИЉАДА

Тузи опет блокирале Плантаже

Општина Тузи је у сриједу блокирала рачун Плантажа на износ од 746,6 хиљада еура на име пореза на непокретност за ову годину, саопштено је из компаније.

Из Плантажа су Вијестима рекли да им та блокада, за коју сматрају да је незаконита, угрожава ликвидност, исплату зарада и да доводи у питање опстанак компаније.

Већ двије године управа Плантажа и администрација предсједника Општине Ника Ђељошаја се споре око начина обрачуна овог пореза. За четири године Општина је наплатила, најчешће блокадама, износ од 2,9 милиона еура, док из компаније тврде да би пореска обавеза по овом основу за све четири године требало да износи око милион еура.

Општина порез обрачунава на наводну вриједност имовине компаније коју је њен вјештак сада процијенио на 313 милиона еура, док је ревизорска кућа Ернст&Yоунг” утврдила да она вриједи 105 милиона.

Из компаније су навели да су више пута са овим проблемом упознали Владу и јавност, али да није било ефекта, због чега сматрају и да “очигледно за општину Тузи не важе закони Црне Горе, и да институције система и правни поредак не могу да заштите Плантаже”.

Они су рекли да им је на исту имовину за 2019. годину наплаћен порез у износу од 588,77 хиљада еура, за 2020. од 678,32 хиљаде еура, за прошлу годину од 888,81 хиљада еура и за ову годину у износу од 741,02 хиљаде еура.

”Општина Тузи је порез на непокретност за 2019, 2020. и прошлу годину утврдила на начин што је ангажовала вјештака пољопривредне струке са задатком да утврди тржишну вриједност пољопривредног земљишта. Међутим, приликом утврђивања вриједности земљишта, ангажовани вјештак је очигледно намјерно 'пренадувао' вриједност земљишта, користећи погрешну методологију, коју вриједност надлежни органи Општине користе као основицу за обрачун пореза на непокретност”, навели су из Плантажа.

Компанија Плантаже, како су додали, сва рјешења главног администратора општине Тузи за 2019, 2020. и прошлу годину побија пред Управним судом.

Међутим, покретање управног спора против управних аката не одлаже извршење, па док Суд у коначном не одлучи, односно док надлежни органи општине Тузи не донесу законито рјешење, могу проћи године, а за које вријеме новчана средства компаније Плантаже су пренијета на жиро-рачун општине Тузи, што је у овом тренутку огроман удар на ликвидност компаније, и доводи у питање њен опстанак.

Поучена тим искуствима, компанија је ангажовала реномирану фирму Ернст&Yоунг да сачини Извјештај о процјени имовине која је предмет опорезивања за ову годину, у складу са међународним рачуноводственим стандардима (МРС16). На основу те процјене, која је постала књиговодствена вриједност, и домаћих прописа који се односе на овај порез, Плантаже су предале пореску пријаву.

Међутим, Општина Тузи поново ангажује вјештака ради утврђивања тржишне вриједности непокретности, па је 26. јула компанији доставила налаз вјештака пољопривредне струке Срђана Шошкића, након чега је почео поступак утврђивања пореске обавезе.

”Наша компанија је током трајања овог процеса, надлежним органима општине Тузи у више наврата указивала на незаконитост у поступању, па смо изјавили приговор на налаз вјештака, изјаснили се на резултате испитног поступка и на измијењену пореску пријаву. Указали смо и да би утврђивање пореза на овај начин било кривично дјело”, навели су из компаније.

Они су казали да се, према црногорским законима, порез утврђује на књиговодствену, а не тржишну вриједност, као и да за такву процјену није квалификован вјештак пољопривредне већ рачуноводствене струке.

”Евидентно је да вјештак по налогу Општине Тузи, из године у годину, без икаквих јасних параметара, мијења вриједност земљишта, а које налазе Општина користи као основ за утврђивање пореза на непокретност”, навели су из Плантажа.

Они су казали и да је Општина ангажовала вјештака прије него што је извршила инспекцијски надзор - канцеларијску контролу и прије него што је могла уочити наводне недостатке у пореској пријави.

”Умјесто да Секретаријат општине Тузи утврди висину пореза сходно поднијетој пореској пријави на износ око 250 хиљада eura, овај орган висину пореза утврђује на износ од око 740 хиљада еура, и тако готово пола милиона ЕУР незаконито 'отима' компанији”, саопштили су из Плантажа.

Управни суд још није одлучио ни о тужби Плантажа због на исти начин одређеног пореза за 2020. годину.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије