Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

28. 09. 2022. 12:25   >>  12:24

"POVEĆAVANJE REZERVE UOČI IZBORA"

MANS: Poslanici da ne usvoje rebalans budžeta

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora pozvala je poslanike da ne usvoje rebalans budžeta kojim se uoči izbora dodatno povećava budžetska rezerva. Oni navode da je za samo nedjelju dana iz budžetske rezerve isplaćeno 59 hiljada eura raznih pomoći fizičkim licima u toku predizborne kampanje.

Preko 80% tih sredstava, kako kažu iz MANS-a, je isplaćeno građanima opština u kojima se održavaju lokalni izbori.

“Pozivamo poslanike da ne podrže predloženi Rebalans kojim se povećava budžetska rezerva za preko 18 miliona eura, jer ova Vlada očigledno nastavlja sa lošom praksom prethodnog režima da ta sredstva bez ikakvih kriterijuma dijeli u predizbornom periodu”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, u periodu od 12. do 18. septembra 2022. godine iz budžetske rezerve su isplaćivana sredstva pojedincima na osnovu Odluka Vladine Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve čiji predsjednik je Ervin Ibrahimović, a njegov zamjenik Aleksandar Damjanović.

“Isplaćena je pomoć za 118 lica iz 16 opština koja je u prosjeku iznosila oko 500 eura po osobi. Najviše novca je dato građanima opština u kojima se održavaju izbori. Tako je u Podgorici za nedelju dana podijeljeno preko 25 hiljada eura za 52 lica, u Rožajama 12 hiljada eura na 22 lica, u Baru pet hiljada za 11 lica. U ostalim opštinama u kojima se održavaju izbori (Bijelo Polje, Budva, Pljevlja, Kolašin, Plav, Tivat, Danilovgrad) podijeljeno je skoro šest hiljada eura za 11 lica”, navodi se u saopštenju.

Odlukama Vladine Komisije je odobrena isplata sredstava fizičkim licima za prevazilaženje teške materijalne situacije, liječenje i školovanje na osnovu Pravilnika o bližim kriterijumima za korišćenje sredstava tekuće i stalne budžetske rezerve.

“Taj Pravilnik je donijela Vlada DPS-a još 2009. godine, a osim visine iznosa on ne definiše nikakve kriterijume na osnovu kojih se sredstva trebaju dodjeljivati. Upravo na taj način su u prethodnom periodu vršene brojne zloupotrebe budžetske rezerve za socijalna davanja u predizbornom periodu”, kažu iz MANS-a.

Naime, tim Pravilnikom se, kako kažu iz te NVO, omogućava zaobilaženje niza zakona i propisa, na osnovu kojih institucije procjenjuju da li je nekom građaninu potrebna pomoć, a umjesto toga odluku donose političari i to bez bilo kakvih kriterijuma.

“Zbog takvih praksi Zakonom je zabranjeno da se sredstva budžetske rezerve koriste za pomoć pojedincima u izbornim godinama, ali je ta odredba suspendovana zbog odluke o epidemiji COVID-a koja je i dalje na snazi”, navodi se 7u saopštenju.

Zahvaljujući tome, dodaju, sada Vlada u tehničkom mandatu nastavlja da uoči lokalnih izbora dijeli novac građanima, bez bilo kakvih kriterijuma.

“Ta Vlada istovremeno predlaže Rebalans Budžeta kojim sredstva budžetske rezerve povećava za 18,2 miliona eura. Za dio tog novca tvrdi da će biti potrošen za Fonda za zdravstvstveno osiguranje i jačanje bezbijedonosne informatičke infrastrukture, ali nema nikakvog obrazloženja za povećanje budžetske rezerve od 8,7 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Zbog toga pozivamo poslanike da ne podrže Rebalans budžeta jer su u njemu skrivena povećanja potrošnje koja mogu biti od uticaja na birače u predizbornoj kampanji za lokalne izbore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније