Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

07. 09. 2022. 10:22 >> 10:19

DRAKIĆ

PKCG se prilagodila članicama u izmijenjenim okolnostima poslovanja

Privredna komora Crne Gore (PKCG) otpočela je i realizovala različite aktivnosti kako bi se prilagodila svojim članicama u izmijenjenim okolnostima poslovanja, a u ovoj godini pažnja je posvećena internacionalizaciji poslovanja, promociji privrede, realizaciji međunarodnih projekata i edukativnim aktivnostima, kazala je predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić.

Ona je to kazala na sastanku pridruženih i dopisnih članica Eurochambres-a, koji je održan u Istanbulu 6. septembra 2022. godine.

Kako je saopšteno iz PKCG, Drakić je upoznala kolege sa ekonomskom situacijom u zemlji i prioritetima rada Komore u ovoj godini, sa posebnim osvrtom na projekte u oblastima digitalizacije i cirkularne ekonomije i servise čije je uspostavljanje u toku.

Ključne teme ovogodišnjeg sastanka predstavnika privrednih komora članica Eurochambres-a iz država koje nijesu u Evropskoj uniji, kako navode iz PKCG, bile su uticaj rata u Ukrajini na ekonomiju Evrope nakon pandemije Kovid-19 i uloga komora u davanju odgovora na izazove koje je nametnula globalna ekonomska kriza.

Predsjednik Unije privrednih komora i robnih berzi Turske i domaćin sastanka Rifat Hisarciklioglu, otvarajuću skup, istakao je da će rat u Ukrajini imati dugoročne posljedice na evropsku ekonomiju i tržište, te da je uloga Eurochambres-a, saradnja komora i zajedničko djelovanje prema vladama u veoma izazovnim vremenima važnija nego ikada.

"U osvrtu na proces proširenja, on je naglasio značaj podrške komora poslovnoj zajednici u procesu evropskih integracija, kroz regionalnu saradnju, unaprjeđivanje dijaloga i primjenu pravila i standarda Evropske unije", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Eurochambres-a Luk Frajden u svom obraćanju učesnicima ukazao je na kompleksnu ekonomsku situaciju i neophodnost jake i koordinisane mreže evropskih privrednih komora.

"Komentarišući uticaj pandemije i rata u Ukrajini na inflaciju i poremećaje na tržištima energije i hrane, kazao je da se zelena tranzicija mora ubrzati i da će, kao i digitalna, biti uspješna samo ukoliko preduzeća dobiju adekvatnu podršku u tim procesima", navodi se u saopštenju.

Zamjenik ministra vanjskih poslova i direktor za evropskih poslova Turske Faruk Kajmakči govorio je o politici proširenja Evropske unije i ocijenio "da proces evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana mora biti brži i da nema alternativu".

Rad i aktivnosti Eurochambres-a predstavio je Ben Buters, izvršni direktor te asocijacije, istakavši kao ključne projektne i aktivnosti umrežavanja.

U diskusiji koja je uslijedila, razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i mogućnostima međusobne saradnje.

Na sastanku u Istanbulu učestvovali su predstavnici privrednih komora Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Izraela, Crne Gore, Srbije, Moldavije, Ukrajine i Foruma jadransko-jonskih komora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније