Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Dženana Kuč [ TVCG ]

08. 08. 2022. 07:17 >> 07:14

ROŽAJE

Realizacija programa zapošljavanja u drvoprerađivačkom sektoru

U Rožajama je u toku realizacija projekta „Zajednička akcija za aktivne mjere zapošljavanja u drvoprerađivačkom sektoru“. Lokalna uprava i Vlada planiraju da na ovaj način ojačaju drvoprerađivački sektor proizvodnje i otvore nova radna mjesta. Od evropskih fondova su za to dobili bespovratna sredstva.

Rožajac Džeko Bralić vec dvije decenije bavi se obradom drveta. U tome mu trenutno pomaže osam ljudi. Zaraditi hljeb u ovom poslu, kaže, nije lako.

"Drvoprerada je radno intenzivna industrijska grana i niskoakumulativna, znači, da bi drvoprerada uspjela mora malo pažnje posvetiti i država“, istakao je Džeko Bralić, drvoprerađivač.

A izazovi su brojni, zajednički je stav drvoprerađivača.

"Obično se dešava da prođe i pola godine dok se raspiše konkurs za koncesije pa se vrši raspodjela, onda nastupa zimski period u kojem je tražnja i poslovanje smanjeno“, dodaje Bralić.

"Treba državne institucije da povedu više računa o raspodjeli koncesija“, ističe drvoprerađivač Eldin Mujević.

Rožaje je lider u Crnoj Gori po broju drvoprerađivačkih preduzeća koja trenutno zapošljavaju skoro 300 radnika. No, iz godine u godinu, onih koji obrađuju drvo je sve manje. Za lokalnu upravu to je bio alarm. Zahvaljujući sredstvima evropskih fondova, a u saradnji sa Vladom, nedavno su i ovi proizvođači dobili 300 hiljada eura za kupovinu mašina i otvaranje novih radnih mjesta.

"Treba da uposlim dva radnika na neodređeno vrijeme i dva da obučimo koja možemo nakon obuke da primimo ako budu zadovoljavali uslove“, dodaje Mujević.

"To će unaprijediti proizvodnju, prvenstveno obim proizvodnje, racionalizaciju po svim ekonomskim parametrima, ekonomičnosti, produktivnosti, rentabilnosti“, navodi Bralić.

Rožajci se nadaju da će drvovrerađivački sektor oživjeti jer skoro 70 odsto opštine je pod šumom. Održivo gazdovanje ovim vrijednim prirodnim resursom uz pametnu strategiju države podsticaj su i građanima da se vrate sjeveru i tradicionalnim granama privređivanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније