Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

18. 07. 2022. 15:30   >>  15:27

UPCG PODRŽAVA INICIJATIVU

Ukloniti dugogodišnje biznis barijere između CG i Srbije

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) pozdravlja i podržava najavu ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će uskoro biti razmatrani predlozi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije. To je, kako ističu iz ove asocijacije, važan signal za konačno pokretanje procesa eliminisanja dugogodišnje biznis barijere u poslovanju i smanjenja troškova građanima i privredi.

Kako navode u saopštenju, UPCG je više od 15 godina ukazivala na težinu problema nepostojanja platnog prometa između Srbije i Crne Gore. Ključni razlog je, očigledno, bio izostanak spremnosti nadležnih organa da se nađe rješenje, a ne obezbjeđenje nekih tehničkih i normativnih pretpostavki, što je bilo objašnjenje koje se godinama unazad saopštavalo i njime opravdavalo nametanje dodatnih transakcionih troškova privredi.

"Imajući u vidu da je obim razmjene roba i usluga između ove dvije zemlje daleko najveći, neobjašnjivo je da toliko dugo vremena nije nađen interes nadležnih organa da se privredama Srbije i Crne Gore olakša poslovanje, uspostavi efikasniji i jeftiniji platni promet između građana i preduzeća dvije države i značajno smanje troškovi. Bilo je pokušaja da se problem riješi, pa su tako centralne banke Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, da bi se smanjili troškovi platnog prometa između tih država, zaključile Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja. Iz Centralne banke Crne Gore su tada saopštavali da su obezbijedili svu neophodnu infrastrukturu, kao i da su sve banke upoznate sa tim načinom plaćanja, ali da je uključivanje u regionalni sistem kliringa zasnovano na dobrovoljnoj osnovi i zavisi od autonomne procjene svake banke. Finansijski sektor očigledno tada nije video svoj interes (upravo suprotno-vjerovatno su u rješavanju problema vidjeli smanjenje prihoda u slučaju ostvarenja direktnog platnog prometa), jer, da je isti bio ugrožen, sigurno bi našli način da se problem efikasno i brzo riješi", navode u saopštenju.

UPCG je, kako napominju, sa svim vladama Crne Gore koje su se smjenjivale u periodu od sticanja nezavisnosti ukazivala na neprihvatljivost postojeće situacije i zahtijevala rješavanje problema.
"Na sastanku predsjednika UPCG Predraga Mitrovića i predsjednika Unije poslodavaca Srbije (UPS) Miloša Nenezića, koji je održan u Beogradu, 12. decembra 2021. godine, uz učešće privrednika – članova UPCG i UPS, zaključeno je da ova dva reprezentativna udruženja poslodavaca, u dijalogu sa vladama obje države, moraju naći najbolji i najefikasniji odgovor za ovaj apsurdni problem.
Iako je samo to do sada nedostajalo, došlo je vrijeme da konačno možemo da svjedočimo postojanju dobre volje i namjere da se ova očekivanja i ispune", navode u Uniji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније