Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Marko Terzić, TVCG

20. 06. 2022. 20:11   >>  20:09 1

DRŽAVA NEMOĆNA

Cijene goriva rastu, intervencije Vlade nedovoljne

Od ponoći poskupiće sve vrste goriva. Premijer je, komentarišuću porast cijena, kazao da Vlada čini sve što je u njenoj mogućnosti, ali da ona ne može da zaustavi rat u Ukrajini. Upravo uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji uticao je na rast cijena goriva, ističu iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore.

Za nekoliko sati poskupiće sve vrste goriva. Dizel će biti skuplji 20, a benzin devet centi. Ipak, sudeći po slikama s benzinskih pumpi, čini se kao da će cijene ostati iste. Tokom dana, na pumpama nije bilo većih gužvi, pa se postavlja pitanje, da li su se građani navikli na poskupljenja, ili su im puni rezervoari, preveliki luksuz.

Vozači to komentarišu ovako:

"Jednostavno ne može se do kraja napuniti rezervoar, plate nijesu sasvim dovoljne";

"A i treba da ide na pet eura gorivo kod nas, samo zato što iz jedne familije imaju po pet auta koja voze";

"Mislim da ako se ovako nastavi sa cijenama goriva i svega generalno da će brzo ljudi morati da prodaju zlatne plombe";

"Napunim do kraja, pošto je ovaj auto na plin i plina i benzina i tako vozim dok ne potrošim, dal' je to neka ušteda il' nije ne znam, al' tako radim od početka od kad sam vozač";

"U mojoj zemlji, u Turskoj, svi se brinu zbog dešavanja u Ukrajini, jer to utiče na nas. Uzrokuje povećanje cijena. Dakle, ne znam, nemam mnogo komentara o tome, imam svoje probleme";

"Cijene goriva veoma visoke nadam se da će to u nekom narednom periodu biti smanjenje, ali čisto sumnjam".

A kako naša država ne može ni da utiče na svjetske trendove, jasno je da ne možemo znati kakve cijene će tek da budu.

"Ovako dinamičan rast cijena samo je rezultat uvođenja sankcija Rusiji. Da li će doći do još jednog značajnog skoka, to će samo zavisiti od tog uvođenja sankcija. U slučaju da dođe do novog uvođenja mjera, sigurno možemo očekivati opet jedan značajna skok cijena naravno s druge strane ukoliko zemlje članice OPEK-a proizvođači nafte uspiju da se dogovore o povećanju proizvodnje možemo očekivati blagu stabilizaciju cijena i postepeni pad", kaže Draško Striković iz Udruženja naftnih kompanija u Crnoj Gori.

No, mora se reagovati i na domaćem terenu. Premijer poručuje, da Vlada čini sve što je u njenoj mogućnosti.

"Vlada Crne Gore ne može da zaustavi rat u Ukrajini. Treba da znamo da je Evropa u ratu i najveća briga Vlade je šta će da bude na jesen. Ono što želim da kažem je da ćemo mi preduzeti sve mjere da i sada preduzimamo sve mjere, da smo već imali incijativu vezano za kriznu politku", kaže Abazović.

"Tokom ovih narednih 15 dana važiće ova nova umanjena akciza za 50 odsto i za očekivati je da Vlada produži tu svoju odluku s obzirom na ove trenutne okolnosti povećanja, jer u slučaju da ne dođe do toga možemo očekivati od petog jula da cijene budu preko dva eura i pet centi do 2 eura i 10 centi", kaže Striković.

Filip Lazović iz Unija poslodavaca ističe da smo imali tu intervenciju u vidu smanjenja akciza, ali kod ovih novih poskupljenja ta državna intervencija je potpuno preklopljena.

"Onda kao društvo moramo da imamo plan i šemu kako da se postavimo prema ovoj situaciji", kaže Lazović.

A ta situacija odraziće se i na crnorgorsku privredu.

"Tamo gdje je gorivo važan input odnosno značajan trošak poslovanja, logično je očekivati da će se desiti određena poskupljenja. Tamo gdje nije naravno, ne očekuju se neka poskupljenja. U svakom slučaju ono što je jako loše u ovom trenutku je što imamo taj trend poskupljenja koji kao što sam kazao na koji ne utičemo, a koje ne možemo da sagledamo do kraja", kazao je Lazović.

Da utiču, pokušavaju susjedi. Premijer Hrvatske je kako prenose mediji, najavio da će vlada blokirati poskupljenje goriva na svim benzinskim pumpama. To se neće odnositi samo na one na autoputevima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније