Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

17. 06. 2022. 22:01 >> 18:56
2

PEDSTAVNICI VLADE U OKVIRU

Razvijati industriju i privući strane investitore

U Crnoj Gori je neophodno raditi na diversifikaciji poslovnih aktivnosti i stvaranju ambijenta u kojem će izvori ekonomskih aktivnosti proizilaziti iz grana kao što je industrija, poručila je Renata Milutinović iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma u večerašnjoj emisiji Okvir. Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović dodao je da će misija tog vladinog resora biti da se uvede transparentan i sistematski pristup koji će rezultirati poboljšanjem investicione klime kako bi se privukli strani investitori.

Milutinović je u emisiji Okvir kazala da su krize koje su zadesile svijet pa i Crnu Goru pokazale da nijedna država pa ni naša ne treba da vezuje svoju ekonomsku aktivnost samo za sektor usluga.

"Ova i naredne vlade će imati zadatak da rade na diversifikaciji poslovnih aktivnosti i stvaranju ambijenta u kojem će izvori ekonomski aktivnosti proizilaziti iz grana kao što je industrija. Samo tako će se dolaziti do stabilnih izvora a tako i ekonomskog prosperiteta svake zemlje pa i naše", kazala je Milutinović.

Ona je dodala da naše društvo treba da stvara uslove da se Crna Gora prikaže kao stabilna država koja može da pruži neophodne uslove da ozbiljan investitor ulaže u našu zemlju i otvara nova radna mjesta.

"Tu sliku moramo da šaljemo a to znači i da radnici treba da budu odgovorni, da svoja traženja svedu na realan nivo. Gledajući slike gdje radnici često protestuju nije pozitivan impuls za one koji treba da donesu odluku o investiranju", kazala je Milutinović.

Posljednjih dana u Crnoj Gori protestuju bivši i sadašnji radnici više preduzeća.

Rudnik Boksita AD u stečaju

Bivši ranici Rudnika Boksita AD u stečaju potražuju oko 1,65 miliona eura što je između 5 i 7 hiljada eura po zaposlenom. Prethodnih dana su dobili najavu da bi mogli dobiti novac jer je prodata upravna zgrada preduzeća i to 872 hiljade eura. 

"Mi ne znamo da li je novac na računu", kazao je predstavnik bivših radnika Vitomir Krulanović.

Da li je novac na računu, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović kaže, da taj vladin resor to ne može znati.

"Mi ne možemo imati uvid. Po posljednjim informacijama taj proces ide u pozitivnom smjeru i brzo će se riješiti", kazao je Šahmanović i pozvao radnike da dođu i naprave plan kako bi se problem riješio.

Stečajni upravnik tog preduzeća bio je Mladen Marković. Krulanović kaže da bivši radnici ne znaju ni gdje je on.

"Mi sada nemamo stečajnog upravnika jer on nije položio ispit. Sada je, kako nam govore, novac blokiran na računu Privrednog suda", dodao je Krulanović.

Sada je, dodaje, imenovan v.d. predsjednika Privrednog suda pa se, kaže, radnici nadaju rješenju.

Željezara

Reanata Milutinović iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma kazala je da Crna Gora ne treba da dozvoli da izgubi nijedno radno mjesto ali, dodaje, moramo biti realni.

"To znači da privatni vlasnik, koji je kupio imovinu bez obaveze da išta pokrene na toj imovini, ima pravo da donosi odluke u skladu sa svojom poslovnom politikom", kazala je Milutinović.

Ako vlasnik dođe na ideju da izreže Željezaru, i istopi je, onda ona vrijedi preko 100 miliona eura.

"To je najgori scenario, al to je imovina privatnog vlasnika. Država ima ograničenu mogućnost da reaguje, ona se zauzela da posreduje u kominikaciji jer je za državu najznačajnije da se proizvodnja nastavi. Šta je uzrok situacije u Željezari niko ne može sa sigurnošću da tvrdi jer je u pitanju privatna firma pa bi samo oni mogli da da daju taj odgovor. Situacija na tržištu se mijenja i oni su više puta ministarstvu ukazivali na probleme", kazala je Milutinović.

Predstavnik radnika Željezare Ivan Vujović nije došao u večerašnji Okvir.

Milutinović ističe da se vlada maksimalno uključila kao bi se došlo do rješenja na zadovoljstve obje strane.

"Željezara je promijenila djelatnost, i sada je njihova djelatnost trgovina a ne i proizvodnja čelika. Oni nijesu odustali od prodaje fabrike. Šta će biti ishod predstojećeg sastanka to teško da se može znati", kazala je Milutinović.

Na ideju da država kupi fabriku Milutinović je kazala: "Sada će se sačekati na rezulate pregovora vasnika i Miodraga Davidovića za sada jedinog nama poznatog zainteresovanog kupca".

O nadi u dobre odnose predsjednika Crne Gore i Turske Mila Đukanovića i Redžepa Tajipa Erdogana Milutinović kaže da je u poslovom svijetu, miješanje države u poslovanje, posebno privatne kompanije, nedozvoljeno.

Montenegroairlines

Bivši radnici MA i danas su blokirali saobraćajnicu ka Aerodromu Podgorica. Na pitanje da li se išta postiže blokadama predstavnik bivših radnika MA Miljan Perović smatra da je to jedini način da ostvare svoja prava.

"Ostaje solucija da se prepustimo institucijama i čekamo 30-ak godinama. Učimo na primjeru ostalih radnika", kazao je Miljan Perović predstavnik bivših radnika MA.

Na pitanje da li su svjesni da blokadama ugrožavaju građane kazao je da sve rade po zakonu i prijavljuju proteste.

Na podsjećanje da su stečajni upravnik MA i bivši predsjednik Prvrednog suda Saša Zejak i Blažo Jovanić u pritvoru jer su osumnjičeni da su zloupotrebom službenog položaja oštetili brojna preduzeća u stečaju Perović je kazao: "O Zejaku mogu da kažem da je taj čovjek što se tiče MA radio po zakonu, Jovanića sam vidio par puta. Vjerujem da će Zejak uspjetu da dokaže svoju nevinost".

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović podsjetio je da se aktuelni ministar Ervin Ibrahimović sastao sa radnicima i sagledao sitauciju, te inicirao aktivnosti u saradnji sa Ministarstvom finansija kako bi se obezbijedila sredstva za isplatu zaostalih zarada i dodao da se nada pozitivnom ishodu procesa.

A na pitanje iz kojih sredstava će novac biti isplaćen kazao je: "Budžetska rezerva su jedna od opcija. Priprema se rebalas ali smo u komunikaciji kako bi sa kolegama iz Ministrstva finansija našli rješenje na zdovoljstvo bivših zaposlenih".

Na pitanje da li u ministarstvu ramišljaju o revitalizaciji MA i gašenju To Montenegra kaže da takvoj odluci mora da prethodi ozbiljna analiza.

Perović je odbacio tvrdnje premijera Dritana Abazovića koje je izrekao sinoć na Javnom servisu, da ne može da uđe u hangar MA.

"To nije tačno, pozivam Abazovića da uđe u hangar. Ja sam anagažovan od strane stečajne uprave. Nije tačno da ne može da se uđe u hangar", kazao je Perović.

Šahmanović je kazao da u tom vladinom resoru nijesu imali vremena da nađu sistematsko rješnje ne smo za MA već i druge situacije.

"Misija MKI će biti da se uvede transparentan i sistematski pristup u sektoru koji je u nadležnosti ministarsva koji će da rezultira poboljšanjem investicione klime kako bi se privukli strani investitori i motivisali zdrave investicije u razne grane industrije", kazao je Šahmanović.

KAP

Željko Peruničić predstavnik bivših radnika KAP-a kazao je da su oni najbliži rješenju svojih zahtjeva.

"Imamo obećanja da će priča biti zaokružena narednih nekoliko dana", istakao je Peruničić.

O vlasniku KAP-a Verselinu ima sao riječi hvale.

"Pejović je ispunio svoje obećanje ostale su još dvije minimalne plate da primimo. On nije imao obavezu ali mu je riječ bila preča od papira. Jedan dio radnika ostao da radi. Nadamo se da će se u narednom periodu se naći rješenje da KAP nastavi sa proizvodnjom", kazao je Peruničić.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније