Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

02. 06. 2022. 19:50 >> 19:49

DRECUN SMATRA

"Plantaže imaju potencijal da prevaziđu finansijsku krizu"

Kompanija 13. jul Plantaže ima potencijal da prevaziđe finansijsku krizu, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun. Načina je kaže više, a kao prvi navodi da predstavnici menadžmenta i države treba da naprave popis sredstava i obaveza.

Podsjećamo, zbog pola miliona eura neisplaćenog poreskog duga od prošle godine Opština Tuzi juče je opet blokirala račun Plantaža. Zbog toga je upitna isplata martovskih zarada zaposlenima. Predsjednik Odbroa direktora "Plantaža" Nebojša Vuksanović tvrdi da ta kompanija opštini Tuzi ne duguje ništa jer su porez obračunali na osnovu neobjektivne vrijednosti te kompanije koju je prikazao bivši menadžent. Predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj tvrdi međutim, da su sve uradili u skladu sa zakonom, a da "Plantaže" nijesu ispoštovale dogovor o isplati duga u ratama.

O tome kako se kompanija sa jednim od najvećih vinograda u Evropi našla na rubu finansijskog ponora ekonomski analitičar Predrag Drecun objašnjava: "dugogodišnjim nagomilavanjem problema koji se nijesu na vrijeme rješavali".

"Preduzeće nije likvidno jer je proizvodnja tog preduzeća pretvorena u zalihe. Zalihe su sporo obrtne, izgubljena su tržišta i ne postoji mehanizam za brzo obrtanje zaliha. Politika je učinila svoje, menadžerska nesposobnost je učinila svoje. Mi smo izgubili rusko tržište koje je bilo oko 40% ukupnog tržišta, tržište u Srbiji je uzdrmano", kazao je Drecun.

Ipak on smatra da kompanija ima potencijal da prevaziđe finansijsku krizu. Načina je kaže više, a prvi je da predstavnici menadžmenta i države naprave popis sredstava i obaveza.

"Ono što nije potrebno za proizvodnju, osnovnu djelatnost, prodati, otuđiti i dobiti likvidna sredstva i naravno baviti se zalihama, baviti se tržištima i marketingom sa te strane ne treba štedjeti novac ako treba zadužiti se i na novo uz uslov da se stari krediti učine mrtvim ili se vrate ili se zamrznu na neki period", kazao je Drecun.

A, zbog jučerašnje blokade računa Plantaža od opštine Tuzi, upitna je isplata martovskih plata zaposlenima u toj državnoj kompaniji. Pojedini mediji su objavili da će radnici zbog toga blokirati put prema opštini Tuzi. Iz Sindikta te kompanije, međutim su za TVCG kazali da to nije njihov zvanični stav, te da će konačnu odluku o daljim potezima donijeti sjutra na sjednici Skupštine Sindikata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније