Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ I. P. ]

24. 05. 2022. 14:14 >> 14:17
5

DAMJANOVIĆ NAJAVIO

U julu moguć rebalans budžeta, biće potrebe za zaduženjem

Ministar finansija Aleksandar Damjanović najavio je danas na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet mogućnost potrebe suštinskog rebalansa budžeta tokom jula.

"Ima potrebe da se ide na suštinski rebalans, kako bi se obezbijedilo nesmetano funkcionisanje javnih finansija u periodu koji predstoji", rekao je Damjanović na sjednici na kojoj se raspravljalo o Predlogu izmjena i dopuna zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu, odnosno tehničkom rebalansu, koji je jednoglasno podržan.

Damjanović je kazao da je za to neophodna intenzivna komunikacija Vlade i parlamenta, kao i da će više informacija imati kada utvrde realni presjek i obaveze stanja javnih finansija.

“Sada pravimo presjek onoga kako je do sada rađeno i kakvo je realno stanje javnih finansija, što uključuje pregled neizmirenih obaveza koje se nalaze u Ministarstvu finansija, dospjelih obaveza i onih koji tek dospijevaju, što će nam biti osnovni input da vidimo treba li nam novi rebalans”, naveo je Damjanović.

On je, govoreći o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o budžetu, rekao da su one uslovljene novom uredbom organizacije rada nove Vlade, imajući u vidu da se promijenio broj ministarstava i potrošačkih jedinica.

“Zadržali smo isti budžetski okvir koji je promijenjen za oko 60-ak hiljada eura i radi se o preraspodjeli budžetskih sredstava na organizacione cjeline”, dodao je Damjanović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Dejan Đurović, pitao je Damjanovića koji su to signali koje je dobio koji bi iziskivali da nakon 21 dan razmišlja o rebalansu budžeta.

“Malo je začuđujuće. Kolika će to biti okvirna cifra i koji su razlozi zbog čega se to dešava”, pitao je Đurović.

Poslanica Demokrata, Zdenka Popović, pitala je zašto se u junu ili julu očekuje rebalans.

“Da li su usvojeni socijalni zakoni razlog za rebalans budžeta”, pitala je Popović.

Ona je kazala da nije došlo do probijanja budžetskih okvira, ali isto je izvršena značajna preraspodjela u okviru tekućih izdataka.

“Značajno su povećane ostale naknade, ugovori o djelu, ostale usluge, odnosno svi neproduktivni troškovi su povećani”, rekla je Popović.

Ona je kazala da će podržati izmjene jer se radi o budžetu koji su oni “zdušno” podržavali u decembru.

Popović je rekla i da su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) ranije glasali protiv ovakvog budžeta, te da su ga predstavljali kao dio "srpskog sveta".

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević saopštio je da u toj partiji i dalje smatraju da je budžet planiran nedomaćinski i nedovoljno ekonomski pametno, što će se sigurno pokazati u narednom periodu.

“Najava ministra da će biti suštinski rebalans govori u prilog tome da zakon o budžetu nije dobro planiran”, rekao je Rakočević.

On je kazao da će podržati tehnički rebalans, jer postoje nove budžetske jedinice, zbog čega je važna preraspodjela na pozicijama.

“Je li Ministarstvo pravilo kalkulacije o prihodima od sezone? Ako se ne ostvare optimističke najave o sezoni, da li će trebati zaduženje”, pitao je Rakočević.

Poslanik DF-a, Branko Radulović, smatra da je budžet “ofrlje” rađen.

“Taj suštinski budžet mora biti do ljeta, ako budemo dobro zajednički radili”, rekao je Radulović.

On je kazao da će, ne samo glasati za predloženi budžet, nego će participitati u svakoj politici koja bude za spasenje Crne Gore.

“Treba da vidimo kako budžet da bude samoodrživ, da trošimo racionalno i da se zadužimo za održivi Maršalov plan”, naveo je Radulović.

Poslanik DPS-a, Petar Ivanović, kazao je da se Damjanović našao u nezahvalnoj poziciji i da je tehnički rebalans logičan potez, jer nema drugog zakonskog načina da se omogući finansiranje novoformiranih ministarstva.

On je konstatovao i da je došlo do promjena strukture budžeta.

„Potpuno je jasno da će doći do novog zaduženja i novog predloga budžeta, pitanje je samo tajminga“, rekao je Ivanović.

On smatra da malo novca ostaje za razvojne projekte, što je, kako smatra, važnije od toga kada će biti rebalans i hoće li biti novog zaduživanja.

Damjanović je, odgovarajući na diskusije poslanika, naveo nekoliko razloga za donošenje izmjena i dopuna Zakona o budžeta u junu ili julu.

To su, kako je naveo, rat u Ukrajini, produženo trajanje pandemije, kao i rast cijena energenata i hrane na međunarodnom tržištu i potreba koje će Crna Gora imati u tom dijelu.

„I da toga ima, a da nema ničega ostaloga, bilo bi dovoljno razloga da razmišljamo o rebalansu, jer u momentu kada je parlament donio postojeći Zakon o budžetu, ovakve stvari nijesu bile ni na vidiku“, rekao je Damjanović.

On je kazao da pored globalnih i lokalnih razloga postoji i razlog koji se tiče novih rashoda koji će uslijediti u narednom periodu.

"Ti razlozi se tiču obaveza prema majkama sa troje ili više djece, penzionerima, zaposlenima u zdravstvu i prosvjeti, kao i lokalnih izbora u oktobru", naveo je Damjanović.

On je rekao da će biti potrebe za dodatnim zaduženjem države.

Damjanović je naveo da, kada se govori o energentima, već postoje posljedice po budžet, jer su donijete odluke kojima su smanjene akcize i porez na dodatu vrijednost (PDV) na jedan dio namirnica, što dovodi do smanjenja prihoda.

On je, govoreći o razlozima za rebalans, objasnio i da neke budžetske pretpostavke, koje su vezane za primitke, ne mogu biti ostvarene.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније