Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 05. 2022. 20:13   >>  21:05 5

CIJENA HLJEBA ISTA

Niža cijena goriva neće voditi lančanom pojeftinjenju

Nakon što su stupile na snagu izmjene zakona o smanjenju PDV-a i akciza na gorivo, građani očekuju i jeftinije namirnice. Međutim, da ce cijena hljeba ostati ista, nezvanično saznajemo od pekara. To ne iznenađuje ekonomskog analitičara Predraga Drecuna, koji kaže da trenutno niže cijene goriva neće voditi lančanom pojeftinjenju, te smo prepušteni volji trgovaca.

Uz jeftinije gorivo, građani većinom očekuju i pojeftinjenje osnovnih životnih namirnica.

Logično bi bilo, kaže ekonomski analitičar Predrag Drecun ali smatra da se to neće dogoditi jer će i pojeftinjenje goriva kratko trajati.

"Imamo, već danas, prisutne poremećaje na tržištu i skok barela nafte. Bojim se da je ovo vrlo kratkoročna mjera. Svjedoci smo da je i ranije kada bi dolazilo do pada cijene goriva nikad se nijesu vraćale na nivo od prije. Tu ima i ekonomske logike trgovaca, građani se naviknu, država nema mehanizme da to kontroliše ili ne želi represijom to da radi tako da je ovo situacija kad smo nekako na milost i nemilost ostavljeni", kaže Drecun.

Da se, barem ne skorije, cijena vekne hljeba neće mijenjati, nezvanično saznajemo od pekara. Kažu da za sad, prate cijene brašna iz okruženja koje još nijesu stabilne. Pred kameru nijesu htjeli što je u ovom momentu, po mišljenju Drecuna - razumljivo.

"Poremećaj rusko-ukrajinskom krizom dovodi do skoka cijene pšenice tako da naši pekari sada nemaju dovoljno inputa da se na kratak rok izjasne, treba ih razumjeti jer su dovoljno dugo i trpjeli ovu situaciju", ističe Drecun.

No, podrška im, kaže, neće riješiti problem ali bi mogla država.

"Nedopustivo je da Crna Gora proizvodi svega 2,5 tona godišnje pšenice, a potrebe su preko 100.000 tona, ako mi nemamo zemljišta da proizvedemo pšenice ne znam koja bi država mogla da ga ima", ističe Drecun.

Nedopustiv je, kaže, za potencijale koje ima Crna Gora i uvoz hrane iz okruženja od 500 miliona eura tokom godine. Zato država, kako zaključuje, mora da se okrene intenzivnijem razvoju poljoprivrede.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније