Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.B. ]

10. 03. 2022. 17:57 >> 17:59

MFSS TAKSISTIMA

Moguć i povraćaj dijela plaćene akcize

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) će pomoći taksi prevoznicima sa izmjenom zakona o akcizama kojim će se ona umanjiti i za više od 20 odsto, a dodatno će unijeti i amandman na predložene izmjene, da bi se propisala mogućnost povraćaja dijela plaćene akcize za nabavku goriva u industrijske i komercijalne svrhe za djelatnost taksi prevoza, u određenom procentu od ostvarenog prometa po tom osnovu.

Kako navode u Ministarstvu, ovo je predočeno na današnjem sastanku sa takistima, a povraćaj dijela plaćene akcize je privremeno rješenje MFSS-a, s obzirom da to nije praksa i propisano direktivom EU, koja reguliše oblast akcize na energente.

Predstavnici Ministarstva, na čelu sa ministrom Milojkom Spajićem, ukazali su da je MFSS već predložilo da Vlada može odlukom da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto usljed poremećaja na tržištu. Za to je potrebno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama u Skupštini Crne Gore.

Moguće je i amandmansko djelovanje za dodatno smanjenje akcize na gorivo u procentu iznad 20 odsto jer je, u međuvremenu, pogoršana situacija na tržištu.

“Obezbijedićemo taj dodatni benefit za sve fiskalizovane taksi prevoznike, a već razmatramo smanjenje akcize na gorivo preko 20 odsto, s obzirom da su se okolnosti promijenile. Predstavnici sindikata i poslodavaca u Socijalnom savjetu dali su podršku programu reformi 'Evropa sad!'. Sada je posebno vidljivo, usljed globalnih poremećaja na tržištu zbog kojih rastu cijene u Crnoj Gori, koliko je važno što je država smanjenjem poreskog opterećenja na zarade omogućila da se povećaju plata, posebno minimalna sa 250 na 450 eura da bi građani spremnije dočekali ove udare“, istakao je Spajić.

Ministar je dodao da država sveobuhvatnim mjerama svih nadležnih, koje sada zahtijeva nova kriza u svijetu, treba da odgovori na sve izazove, uz partnerski odnos sa privredom i sindikatima.

Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama su precizirani dokazi koji bi kupci gasnih ulja, odnosno taksi prevoznici, bili dužni da podnesu nadležnom carinskom organu. Ključni su dokazi o registraciji za obavljanje djelatnosti taksi prevoza, o prijavljenim prihodima poreskom organu za prethodnu godinu, dostavljanje podatka o ostvarenom prometu na osnovu kojeg se traži povraćaj i fiskalizovani račun.

Predstavnici taksi prevoznika su ponovili zahtjeve, navodeći probleme u uslovima destabilizacije tržišta naftnim derivatima na globalnom nivou, koji se odražava na cijene u Crnoj Gori. Sagovornici su se saglasili da je potrebna bolji inspekciji nadzor za suzbijanje neprijavljenih taksi prevoznika. 

Na sastanku je saopšteno da, kada su u pitanju zahtjevi o subvencijama na gorivo i eventualno na zarade zbog problema sadašnje krize, potrebno da se obrate resornim ministarstvima. 

Današnji sastanak sa predstavnicima Odbora za taksi prevoz održan je u Uniji poslodavaca (UPCG) uz prisustvo Strukovnog sindikata taksista pri Uniji slobodnih sindikata (USS).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније