Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

20. 02. 2022. 07:28 >> 23:54

PROGRAM ZA RAZVOJ

Cilj više zanatlija i promocija u CG i šire

Podsticanje razvoja crnogorskih zanata kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata namijenjenih za obavljanje zanatske djelatnosti, kao i organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama ključni su ciljevi Programa za razvoj i promociju zanatstva za 2022. godinu.

Među operativnim ciljevima u dokumentu koji je objavila Vlada Crne Gore svrstani su rast broja zanatlija, povećanje konkurentnosti postojećih i promocija crnogorskih zanatskih proizvoda u zemlji i šire.

Realizacija Programa će doprinijeti većem broju registrovanih zanatlija u Zanatskoj komori, u skladu sa čim je i utvrđen indikator učinka.

Program se sastoji od dvije komponente u okviru kojih se dodjeljuje finansijska podrška za nabavku opreme i promociju zanata, a ukupan budžet za realizaciju Programa je 200.000 eura.

"Program podrazumijeva finansijsku podršku koja je bazirana na principu refundacije, i to na način da zanatlija finansira 100% svih troškova do završetka aktivnosti za koju konkuriše, nakon čega mu se po podnošenju dokumentacije koja dokazuje utrošak sredstava za realizaciju aktivnosti, odobrava povraćaj dijela troškova", piše u dokumentu.

Pravo učešća u Programu imaju zanatlije upisane u Registar zanatlija kod Zanatske komore, a čija je pretežna djelatnost obavljanje jednostavnog ili složenog zanata.

Programom nijesu obuhvaćene sljedeće djelatnosti:

* primarna poljoprivredna proizvodnja;
* proizvodnja čelika, sintetičkih vlakana i vađenje uglja; brodogradnja;
* proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda;
* proizvodnja i prodaja vojne opreme ili usluga;
* trgovina;
* građevinarstvo (u dijelu izgradnje gotovih stambeno-poslovnih jedinica);
* ugostiteljski objekti koji isključivo pružaju usluge točenja pića;
* djelatnosti izdavanja novina i drugih povremenih izdanja, djelatnosti proizvodnje i emitovanja radijskog i televizijskog programa, djelatnosti novinskih agencija, kao i uslužnih djelatnosti agencija za marketing i odnosa s javnošću;
* saobraćaj;
* prodajni auto saloni;
* proizvodnja i promet bilo kojih proizvoda ili aktivnosti koje se smatraju nezakonite ili štetne po okolinu i opasne za ljudsko zdravlje;
* igre na sreću;
* proizvodnja duvanskih proizvoda;
* alkoholna pića (izuzev proizvodnje vina i voćnih rakija);
* nemoralne i nelegalne aktivnosti.

Javni poziv se, kako je navedeno, sprovodi kao otvoreni postupak po modelu trajnog Poziva sa rokom dostavljanja prijava do 30. novembra do 15.00 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније