Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

28. 12. 2021. 11:15 >> 11:16

UDRUŽENJE PRAVNIKA

Pažljivo razmotriti predložene izmjene Zakona o doprinosima

Udruženja pravnika pozvalo je Ustavni odbor Skupštine da sa posebnom pažnjom razmotri Predlog izmjena i dopuna Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, navodeći da bi, u slučaju neustavnosti njegovih odredbi, nastale nesagledive posljedice za građane Crne Gore.

Iz Udruženja su ocijenili da je taj akt, u formi u kojoj je predložen, u potencijalnoj i vrlo vjerovatnoj koliziji sa odredbom člana 67 stav 1 Ustava Crne Gore.

„Za slučaj neustavnosti ovog zakonskog teksta, odnosno njegovih odredbi, nastale bi nesagledive posljedice za građane Crne Gore usljed jednostranog ukidanja zdravstvenog osiguranja“, upozorili su iz Udruženja.

Zato, kako su kazali, očekuju da nadležni odbor sa posebnom pažnjom razmotri činjenicu da ustavna norma eksplicitno sadrži odredbu da je “socijalno osiguranje zaposlenih obavezno”, odnosno da se ne može ukinuti.

Iz Udruženja pravnika su kazali da promjena režima i novi oblik uređenja te oblasti, pored svojih fiskalnih efekata i posljedica na budžet Crne Gore, ima i značajne implikacije na pravilnu primjenu Ustava.

„Tako da ga i sa ove strane treba pažljivo i temeljno sagledati, što je u ovom trenutku i u fazi prijedloga zakona, primarna nadležnost Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније