Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.B. ]

29. 11. 2021. 12:04   >>  12:10 1

IZ EPCG PORUČILI

Teret poskupljenja neće prenijeti na građane

Rast cijene električne energije u ovoj godini na referentnoj berzi otežava poslovanje Elektroprivrede Crne Gore, ali u toj kompaniji su uvjereni da će prođi kroz ovu situaciju, tako što teret problema neće prenositi na građane.

Rast cijene električne energije u ovoj godini na referentnoj berzi otežava poslovanje Elektroprivrede Crne Gore, ali u toj kompaniji su uvjereni da će prođi kroz ovu situaciju, tako što teret problema neće prenositi na građane.

Kako ističu u saopštenju, koliko je stanje bilo nepovoljnije u odnosu na prošlu godinu, bolje od svega drugog kazuju brojke, pa je za prvih 11 mjeseci 2020. godine uvezeno 769,663 MWh električne energije, po cijeni od 29,323,266.37 eura, što će reći da je prosječna cijena bila 38.10 eura/MWh. Do 25. novembra 2021. godine uvezeno je 652,015 MWh po cijeni od 60,016,561.76 eura, što će reći da je prosječna cijena bila 92.05 EUR/MWh.

"Trenutno je, zbog izrazito nepovoljne hidrološke situacije, u našim akumulacijama 111 GWh manje u odnosu na Bilans. Vrijednost te energije je 25 miliona eura. Razumije se da nijesmo mogli uticati na rast cijena električne energije na referentnoj berzi, ali smo, uprkos poteškoćama u vidu drastičnog skoka, te izrazito nepovoljne hidrološke situacije u samoj zemlji odlučili da, za razliku od nekih elektroenergetskih kompanija iz regiona, ipak ne posegnemo za mjerama poput restrikcija ili povećanja cijena za domaćinstva i privredne subjekte, imajući u vidu osjetljivu socio-ekonomsku poziciju u kojoj se građani i nacionalna ekonomija nalaze", naglašavaju u EPCG.

Podsjećaju da je u nekim susjednim državama, upravo iz navedenih razloga, došlo do bitnih izmjena u načinu poslovanja elektroenergetskih kompanija, bilo državnim dotacijama, bilo povećanjem cijene za privredne subjekte, bilo restrikcijama.

"Vjerujemo da je EPCG dovoljno stabilna da prođe kroz ovu situaciju tako što teret problema neće prenositi na građane. O društvenoj odgovornosti naše kompanije, uostalom, više od bilo čega drugog govori činjenica da smo 30 miliona eura uplatili u državni budžet. Štedimo gdje god možemo i svjesni društvene odgovornosti, ulažemo u nove kadrove i razvijamo projekte za budućnost", naglašavaju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније