Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z.

15. 10. 2021. 21:34   >>  21:36 3

OCJENA U "OKVIRU"

"Maršalov plan" donosi potrebni optimizam

Vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda Aleksandar Damjanović, komentarišući program Vlade Crne Gore "Maršalov plan- Evropa sad", kazao je da je jedna vrsta ovakvog plana neophodna Crnoj Gori.

U Vladinom programu ekonomskih reformi, nazvanom "Maršalov plan - Evropa sad", ambiciozno je najavljeno povećanje plata radnicima i olakšice za poslodavce.

Povećanje minimalne cijene rada sa 250 eura na 450 eura i prosječne plate sa sadašnjih 530 eura na 700 eura, te ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, samo su neki od benefita koje Vlada Crne Gore obećava crnogorskim građanima od početka naredne godine.

Damjanović je, u emisji Okvir na Televiziji Crne Gore (TVCG), kazao je da je plan je optimističan, ali da nam je potreban taj optimizam.

"Vrijeme je da se krene u ozbiljnu poresku reformu koja je u osnovi ovoga plana. Izgubili smo vezu rasta BDP-a i rasta životnog starndarda. Nama je neohodno nešto radikalno da povećamo životni standard", ocijenio je Damjanović.

On je kazao da povećanja životnog standarda nema bez oporavka privatog sektora, odnosno snažnog oporavka privrede.

"Opterećenje na zarade, kakvo jeste, je neodrživo za najveći dio privrede. I tako visoki doprinosi koji su gušili najveći dio privrede ponovo su bili nedovoljni za punjenje fondova. Ta sredstva smo morali uzimati iz budžeta a njih smo nadnoknađivali većim porezima ili dodatnim zaduživanjem", kazao je Damjanović, dodajući da je saglasan samo za zaduženje koje bi poguralo privredu i kroz povećanje potrošnje.

Istakao je da je poreski sistem loše postavljen i poručio da je šansa da se smanjenjem doprinosa da dobar signal privredi.

Izvršni direktor konsultantske kompanije "Fidelity consulting" Miloš Vuković kazao je da, posmatrano sa strateškog nivoa, povećanje minimalne plate jedna je od mjera za spuštanje demografskih tenzija u društvu koje su jako izražene, kao i za borbu sa siromaštvom i nejednokošću.

"Povećanje minimalne zarade će se transformisati Crnu Gore na bolje, ne za 2022. ili 2023, već če neko ko sad počinje da radi, za 35 godina, zbog tog povećanja od oko 200 eura, moći da kupi stan za taj novac", istakao je Vuković.

Povećanjem prosječne plate na 700 eura povećava se i potrošnja.

"Poslodavci neće morati da zavise samo od sezone od dva mjeseca. Tokom cijele godine će moći da prihoduju više. Ideja je da se rasterete doprinosa za zdravsteno osiguranje, a sistem će biti održiv", kazao je Vuković.

On je kazao da se fiskalizacijom povećala naplata priohoda, a da se prihodi u budžetu dodatno mogu uvećati borbom prtiv sive ekonomije.

"Siva ekonomioja nam je posljednjih 10 godina na 30 odsto, prepolovite je i eto novca za sve građane", poručio je Vuković.

Predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore prof. Božo Mihailović je kazao da je "Maršalov plan" interesantna ideja, ali da joj, međutim, treba značajna kvantifikacija.

"Ovaj projekat treba da se ukomponuje u nešto što je pire sa stanovništa strategije privrednog razvoja Crne Gore. Crnoj Gori treba nova strategija privrednog razvoja. Ovo je jedan segment koji sam za sebe lijepo zvuči, on će dati određene podsticaje, međutim projekat mora da prođe silnu proceduru", kazao je Mihailović, uz ocjenu da plan može zaživjeti pod određenim pretpostavkama.

On je rekao da su sindikalci dobili više nego što su tražili, dok su posodavci malo oprezniji.

Takođe, rekao je da je mnogo je nedoumica.

"Na primjer, odakle će se nadmjestiti 200 miliona za zdravstvo?", upitao je Mihailović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније