Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Autor: I. P. ]

07. 10. 2021. 09:11 >> 11:10
2

MIHAJLOVIĆ PORUČILA

"Maršalov plan" prevazišao naša očekivanja

Savjetnica za pravna pitanja u Uniji slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) Ivana Mihajlović kazala je da se teško u našoj zemlji može govoriti o dostojanstvenom radu, jer je situacija takva da se teško može slaviti Dan dostojanstvenog rada, koji se obilježava danas. Maršalov plan koji je predstavio resor finansija, kaže ona, prevazišao je njihova očekivanja.


Ona je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore istakla da bi Međunarodni dan dostojanstvenog rada trebalo da bude podsjetnik svima koji donose odluke da je neophodno radnika staviti u centar svih politika.

Podsjeća na podatak Eurostata da se u Crnoj Gori radi 44,6 sati sedmično, što je našu zemlju postavilo na mjesto evropskog lidera.

"Nažalost, većini zaposlenih u Crnoj Gori taj prekovremeni rad nije plaćen", istakla je Mihajlović.

Crna Gora, napominje, mora da učini još puno kako bi obezbijedila dostojanstvene uslove rada, što je, napominje, jedini način da mladi ljudi ostanu u našoj zemlji.

Podatak da je cijena rada od 2007. godine do danas povećana samo pet eura sam po sebi, kaže, ona govori mnogo.

"Imate za pet eura neto povećanje zarade od 2007. do 2021, što je porazan podatak. Sa druge strane imate situaciju u kojoj mi kao socijalni partneri o minimalnoj zaradi moramo da pregovaramo po pet ili šest godina da bi dostigla nivo koji nije ni 50 odsto prosječne zarade", pojasnila je Mihajlović.

Komentarišući "Maršalov plan" koji je najavio ministar finansija i socijalnog rada, Mihajlović je kazala da su oni inicirali pregovore o povećanju minimalne zarade na 315 eura od 1. januara naredne godine.

"Predstavljanje plana Evropa sada je prevazišao naša očekivanja u ovom trenutku, jer nije bilo najava da to može da se desi. Kao sindikat to nas zaista raduje, vjerujemo da su planovi postavljeni na održivim osnovama, da su razmotreni rizici i da su predložili nešto što je potrebno Crnoj Gori", rekla je sagovornica Radija Crne Gore. 

Mihajlović je istakla da su tražili garancije od Vlade Crne Gore u vezi s načinom obezbjeđenja sredstava za finansiranje javnog zdravstva, koje bi bilo unaprijeđeno.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније