Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 07. 2021. 19:55   >>  20:00

NAKON POSKUPLJENJA

Da se zaštite i tržište i potrošači

Egzistencijalna pitanja tokom prethodnog perioda bila su u sjenci politike i nacionalnih i vjerskih pitanja. Konkretan primjer - litar suncokretovog ulja, do nove godine, mogao se u supermarketima naći po cijeni manjoj od euro. Danas, teško da ga možemo kupiti ispod euro i pedeset centi. To je samo jedna od životnih namirnica koje su poskupjele prethodnih mjeseci, i to osjetno. Sve to, ozbiljno utiče na egzistenciju i onako osiromašenih građana.

Sa porastom cijena goriva skoro svakog utorka javnost je upoznata. O poskupljenju, na primjer, ulja građane niko nije obavijestio ali činjenica je da se prije Nove godine litar ulja mogao kupiti za 95 centi danas je za čak pola eura skuplji. Zbog svega, građani i sa punim novčanikom tešsko da mogu izdržati od prvog do prvog u mjesecu.

Da sav teret krize ne treba da nose građani na svojim leđima smatraju u Centru za zaštitu potrošača.

"Vlada bi trebalo da nađe način paketom mjera ili odlukama kao što čine države regiona koje su donosile ograničenje cijena osnovnih životnih namirnica. Mislimo da treba da se učini isto da se zaštiti tržište i potrošači", kaže Željko Tomović , pravnik u Centru za zaštitu potrošača.

Na rast cijena osnovnih životnih namirnica utiče smanjena proizvodnja u svijetu, poskupio je i transport ali i eneregenta na berzama. Vlada zato mora da intezivno razgovara sa privrednicima i zajedno osmišljavaju ekonomsku politiku.

"Važno da se djeluje na suzbijanju rasta cijena i privreda i građani su zainteresovani za stabilnost prihoda, zainteresovani su za cijene u mjeri koliko utiče na njihove prihode, pa su građani zainteresovani za stabilan prihod a ne pod uticajem rasta cijena manji prihod pa su preduzeća da imaju stabilne prihode i da nisu prinuđeni da taj rast prevaljuju na potrošače", kaže Vasilije Kostić, profesor Fakulteta za menadžment.

Iako se u ovakvim situacijama aktuelizuje pitanje robnih rezervi ipak je to mač sa dvije oštrice. smatra Kostoic.

"Danas skoro da nema mnogo primjera da drže robne rezerve jer je mehanizam efektivan onog momenta kad nastupi kriza ali je izuzetno skup, sa državnih rezervi usporavanja kapitala infrastrukture, ozbiljan izdatak za budžet", navodi Kostić.

Da je situacija ozbiljna, potvrđuje i jučerašnji sastanak ministra finansija sa predstavnicima trgovačkih lanaca kako bi se riješio problem. Ako je suditi po najavama, sastanaka će tek biti a za nadati se je da će biti i rješenja.

Marija Radulović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније