Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

08. 06. 2021. 16:51   >>  16:55 3

BOJANIĆ-BUTKOVIĆ

Izgraditi brzu cestu između Dubrovnika i CG

Saobraćajna veza između Dubrovnika i granice sa Crnom Gorom bila je važna tema sastanka ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića sa hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, koji su istakli značaj dijaloga o koordinaciji razrade projekta buduće brze ceste.

Ministri su u Zagrebu razgovarali o trenutnom stanju i epidemiološkoj situaciji u obje zemlje kao i o očekivanjima od predstojeće turističke sezone.

Oni su predstavili najvažnije strateške projekte u području saobraćajne infrastrukture a posebno o zajedničkom interesu koji Hrvatska i Crna Gora dijele u vezi sa završetkom saobraćajne veze na Jadransko-jonskom pravcu, o čemu postoji dugogodišnja bilateralna saradnja na nivou ministarstava i preduzeća koja se bave putnom infrastrukturom.

„Saradnja Crne Gore i Hrvatske je intenzivna i u području pomorstva gdje postoji dugogodišnja saradnja na nivou nadležnih uprava dva ministarstva. Saradnjom je obuhvaćena razmjena iskustava u prilagođavanju i usklađivanju legislative i postupaka pomorskih administracija, a ostvaruje se i kontinuirano zajedničko učešće u međunarodnim projektima u vezi sa pomorstvom“, navodi se u saopštenju.

Ministri su se složili kako je potrebno nastaviti saradnju i u narednom periodu te uložiti dodatne napore kako bi se uredili odnosi oko ponovnog pokretanja inicijative u dijelu uzajamnog priznavanja ovlašćenja o osposobljenosti pomoraca, u skladu sa Međunarodnom konvencijom o standardima za obuku, izdavanje uvjerenja i vršenju brodske straže pomoraca (STCW konvencija).

„Takođe, značajno pitanje za koje je neophodna dalja saradnja je prevencija potencijalnog zagađenja mora od pomorskih objekata, posebno u kontekstu zaštite prirodnih resursa kojima obiluju obje zemlje“, rekli su iz Ministarstva.

Bojanić je pozvao hrvatsku delegaciju u službenu posjetu Crnoj Gori u cilju potpisivanja sporazuma između dvije zemlje o saradnji po pitanju zajedničkih strateških projekata, a Butković se zahvalio na pozivu te izrazio želju da uskoro posjeti Crnu Goru.

Susret se završio odlukama o osnivanju zajedničke radne grupe koja će u narednom periodu predložiti popis strateških projekata i područja na kojima dvije zemlje mogu zajedničkim naporima ostvariti kvalitetniju saradnju i rezultate a hrvatska strana je Crnoj Gori ponudila pomoć i podršku po pitanju iskustva povlačenja evropskih sredstava iz pretpristupnih fondova u pogledu realizacije projekata iz područja saobraćaja i pomorstva.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније