Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 05. 2021. 19:49 >> 23:35

NA ODBORU

Predstavljen Predlog zakona o budžetu za 2021.

Na danas održanoj sjednici Odbora za evropske integracije, članovi Odbora su se upoznali sa Predlogom zakona o budžetu Crne Gore za 2021.

Kako navode, Predlog zakona su predstavili Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Bojan Paunović, generalni direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i Zorka Kordić, glavna pregovaračica Crne Gore sa EU.

Predstavnici Ministarstva finansija istakli su da je predlog budžeta pripremljen po principima programskog budžetiranja i srednjoročnog planiranja, što predstavlja novinu u planiranju budžeta.

"Predlog budžeta ne identifikuje jasno troškove za obaveze iz procesa evropskih integracija iz razloga što se često aktivnosti u sklopu procesa pristupanja EU odvijaju paralelno sa redovnim aktivnostima potrošačkih jedinica", navodi se u saopštenju.

Kordić je pozdravila inicijativu Odbora za evropske integracije za razmatranje predloga budžeta iz perspektive sektorskih politika i strategija za ispunjavanje obaveza i završnih mjerila u okviru pregovaračkih poglavlja.

Uz očekivanje da će se zadržati ovakav pristup planiranju i razmatranju budžeta, naglasila je važnost dodatnih ulaganja na polju jačanja ljudskih resursa i adekvatnog nagrađivanja kadrova koji učestvuju u pregovaračkom procesu.

U raspravi koja je uslijedila, poslanici su istakli da strateška dokumenta Crne Gore, uključujući i predlog budžeta, moraju biti usaglašeni sa ključnim preporukama iz izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori i ostalim važnim dokumentima EU.

"Neophodno je napraviti jasnu procjenu troškova za sve ključne sektorske politike, reforme i projekte u cilju dobijanja statusa zemlje članice EU", dodaju u saopštenju.

Članovi Odbora su se interesovali i za sredstva iz pretpristupnih fondova EU (IPA) koja će Crnoj Gori biti na raspolaganju u tekućoj godini, kao i za planirana sredstva za kofinansiranje programa i projekata EU.

Poslanici su razgovarali i o realizaciji infrastrukturnih projekata na nivou lokalnih samouprava.

Članovi Odbora su zaključili da na osnovu Predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2021. i predstavljenih informacija nije moguće precizno procijeniti troškove predviđene za ispunjavanje obaveza i aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore EU.

"Stoga je zatraženo dostavljanje dodatnih analiza Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Kancelarije za evropske integracije, nakon čega će uslijediti ponovna rasprava i izjašnjavanje o Predlogu zakona", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније