Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 10. 2020. 12:40 >> 12:45
1

IZVJEŠTAJ O NAPRETKU

SNP očekuje negativne ocjene EK

Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP) očekuje da će i u ovogodišnjem Izvještaju o napretku Crne Gore dobiti negativne ocjene kada su u pitanju pravosuđe i Agencija za sprječavanje korupcije, kao i izgradnji društva zasnovanog na vladavini prava i poštovanju temeljnih ljudskih prava.

SNP smatra da će izvještaj o napretku Crne Gore na putu ka EU, koji će danas predstaviti Evropska komisija, dati precizan presjek stanja u kojem se trenutno nalazi naša država.

"Nažalost, jasno je da ćemo i ove godine dobiti negativne ocjene kada su u pitanju pravosuđe i Agencija za sprječavanje korupcije, koji bi trebalo da budu predvodnici u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, kao i izgradnji društva zasnovanog na vladavini prava i poštovanju temeljnih ljudskih prava", kazala je potpredsjednica Odbora SNP Glavnog grada Marija Radinović.

Ona u saopštenju dodaje da Crna Gora već decenijama ima urušen pravosudni sistem, a to se, kaže, posljednjih godina najbolje vidi kroz odnos njegovih čelnih ljudi prema poštovanju Ustava i zakona Crne Gore.

"Podsjećamo da je, uprkos brojnim negodovanjima i kritikama, Vesna Medenica po treći put izabrana na funkciju predsjednice Vrhovnog suda, što je apostrofirano i u ovogodišnjem izvještaju EK. Takođe, važno je ukazati da već duže vrijeme imamo v.d. stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu dok njegov prvi čovjek Ivica Stanković, opterećen optužbama za korupciju, ne planira da to mjesto napusti, haosa koji svako malo svojim nesuvislim djelima i izjavama izaziva specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, kao i da je Desanka Lopičić, suprotno ustavnim i zakonskim odredbama, izabrana za predsjedavajuću Ustavnog suda, što je funkcija koja ne postoji u našem pravnom sistemu", navodi se u saopštenju.

Što se tiče Agencije za sprječavanje korupcije, Radinović konstatuje da se "ni u prethodnoj godini nije se dogodilo ništa što bi ukazalo da je učinjen bilo kakav napredak u borbi protiv korupcije, a posebno su izostali obračuni sa korupcijom na visokom nivou".

"Jedna od problematičnih oblasti na koju će nam Evropska komisija skrenuti pažnju je i nelegalna trgovina duvanskim proizvodima koja se odvija preko naše zemlje. U tom smislu naročito je istaknuta potreba efikasnije kontrole Luke Bar, koja je pod najvećim rizikom od raznih vrsta krijumčarenja", smatra Radinović.

Ekonomska situacija je, dodaje, takođe bila pod lupom EK, pa se ukazuje na novi aneks ugovora sa kineskom kompanijom CRBC, nakon što je još jednom probijen rok za završetak izgradnje prve dionice od Podgorice do Kolašina.

Radinović podsjeća da je prva dionica autoputa u Crnoj Gori trebalo da bude završena još u maju 2019. godine, "ali je, zbog probijanja roka, potpisan aneks ugovora sa novim rokom do 30. septembra 2020. godine, te da je zbog neodgovornosti bivše vlasti prvobitna cijena izgradnje autoputa povećana za dodatnih 90 miliona dolara".

"Zbog ovih, ali i brojnih drugih propusta i nečinjenja, Crna Gora je od najuspješnije države kandidata postala 'najgori đak', pa smo za osam godina trajanja pregovora sa EU uspjeli da privremeno zatvorimo svega tri pregovaračka poglavlja. To je porazna činjenica i nova Vlada mora učiniti sve kako bi dokazala da imamo kapaciteta da popravimo ono što je prethodna vlast na čelu sa DPS-om pokvarila ili zanemarivala ne želeći da se bavi stvarima koje joj ne odgovaraju", navodi se u saopštenju.

Radinović vjerije da će buduća Vlada biti u stanju da se nosi sa izazovima i ističu da su spremni da učine sve kako bi ispunili očekivanja građana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније