Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

03. 02. 2019. 12:14   >>  11:43

KASALICA SMATRA

Ogroman rad do zatvaranja Poglavlja 17

Do zatvaranja Poglavlja 17, koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu uniju, predstoji ogroman rad u sferi minimalističke monetarne politke, značajnih unaprjeđenja bankarskog tržišta i skoka prema potpunom kvalitetu statistike nacionalnih računa, ocijenila je ekonomska analitičarka, Mila Kasalica.

 

“Kalkulacije oko datuma završetka su neadekvatne i limitirajuće”, rekla je Kasalica agenciji Mina-business.

Ona je kazala da je bolje baviti se velikim brojem konstruktivnih koraka, koji se moraju sprovesti u praksi s ciljem da koriste sistemu, odnosno privrednicima, bankama, osiguravajućim kompanijama, klijentima iz najšireg kruga građana i investitora, a zatomiti potrebu licitiranja oko snivajućih datuma, koje ne doprinosi jačanju povjerenja u EU agendu.

“Twinning projekat donosi novi regulatorni okvir. Kad se primijeni u petogodišju od usvajanja, a potom testira održivost tržišta i sagledaju ukupni efekti na monetarnu i finansijsku sferu, realno će se steći uslovi da se sagledaju eventualni kapaciteti o definisanju datuma okončanja, odnosno zatvaranja Poglavlja 17”, navela je Kasalica.

Do tada, kako je dodala, predstoji ogroman rad u sferi minimalističke monetarne politike, značajnih unaprjeđenja bankarskog tržišta, skoka prema potpunom kvalitetu statistike nacionalnih računa, i na kraju nepokolebljivosti da se dostigne pouzdanost brojki javnih finansija, u smislu da prate detalje i jasnost ekonomske politike, a ne njenu uopštenost.

Kasalica je, odgovarajući na pitanje koji su glavni izazovi za zatvaranje Poglavlja 17 u pregovorima za pristupanje EU, kazala da je Crna Gora korišćenjem eura već Evropa.

“Formalnom odgovornošću javnih administrativaca, čak smo i uporedivi sa ukupnom armijom briselske neefektne činovničke svijesti. Ali, kvalitet života građana i visoki kvalitet uvezane i razumljive finansijske usluge javnog i komercijalnog karaktera, odnosno razvoj tržišta prema izvjesnosti, još su daleki od nas”, ocijenila je Kasalica.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li država može da odgovori na rigorozne zahtjeve EU kad su u pitanju monetarni standardi, rekla da je tačno da su EU monetarni standardi visoko zahtjevni i maksimalno naporni da se u cjelosti implementiraju.

“Mi ne moramo da ih implementiramo jer mi nemamo, osim za mehanizme obavezne rezerve, potrebe za primjenom ukupnog okvira monetarnih zahtjeva” dodala je Kasalica.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније